Un avion medical a plecat în Siberia pentru a-l aduce pe Navalnîi în Germania, dar medicii ruși refuză transferul

Un avion medical a plecat în Siberia pentru a-l aduce pe Navalnîi în Germania, dar medicii ruși refuză transferul

Un avion medical a plecat din Germania vineri dimineaţă pentru a-l aduce pe Aleksei Navalnîi din Siberia, unde opozantul rus se află într-un spital la reanimare, a informat presa germană.

Avionul a părăsit Nurnberg (sudul Germaniei) la ora 3.11 (1.11 GMT), potrivit cotidianului Bild.

Preşedintele ONG-ului german Cinema for Peace, care a efectuat deja o operaţiune similară cu un membru al grupului de opozanţi Pussy Riot în 2018, a dat anterior asigurări că Spitalul de Caritate din Berlin este pregătit să-l primească pe Aleksei Navalnîi.

Medicii ruși refuză transferul

În schimb, medicii care îl îngrijesc pe liderul opoziţiei ruse refuză să-l transfere în străinătate din cauza stării sale "instabile", au anunţat vineri apropiaţi ai lui Navalnîi, care denunţă o decizie ce-i "ameninţă viaţa".

"Medicul-şef (foto) a anunţat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă", a anunţat purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, pe Twitter, apreciind că ar fi "fatal ca el (Navalnîi) să fie lăsat la spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit".

Potrivit Kirei Iarmîş, doar decizia apropiaţilor lui Aleksei Navalnîi nu este suficientă pentru a demara transferul lui în străinătate, dacă medicii refuză.

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a denunţat la rândul său o "decizie politică şi nu medicală". "Ei aşteaptă ca toxinele să iasă şi să nu mai fie detectate în corp. Nu există nici diagnostic, nici analiză. Viaţa lui Aleksei este în mare pericol", a scris Volkov pe Twitter.

Suspiciuni de otrăvire

Opozantul, unul dintre cei mai feroce critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova când aparatul în care se afla a trebuit să efectueze o aterizare de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei.

Vorbind la radioul Ecoul Moscovei, purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmiş, care călătorea cu el, s-a declarat convinsă că opozantul a fost victima unei "otrăviri intenţionate".

"Medicii fac mai mult decât posibilul, ei chiar luptă pentru a-i salva viaţa", a declarat reporterilor Anatoli Kalinitcenko, directorul adjunct al spitalului de urgenţă din Omsk unde opozantul a fost transportat, plasat în reanimare şi conectat la un respirator artificial.

Kremlinul îi urează ”însănătoşire rapidă” lui Aleksei Navalnîi, medicii se luptă să-i salveze viața

Nu este primul incident de acest fel

Principal opozant al Kremlinului şi ale cărui publicaţii denunţând corupţia elitelor ruse sunt pe larg partajate pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost deja victima unor atacuri fizice. În 2017, el a fost stropit cu un produs antiseptic în ochi în momentul când îşi părăsea biroul din Moscova.

În iulie 2019, în timp ce ispăşea o scurtă pedeapsă cu închisoarea, el a fost tratat la spital după ce a început să sufere brusc de abcese în partea superioară a corpului. El a denunțat o otrăvire, în timp ce autorităţile au făcut referire la o "reacţie alergică".

Kremlinul a declarat că îi doreşte lui Navalnîi, "ca oricărui cetăţean rus", o "recuperare promptă". De asemenea, a subliniat că otrăvirea este până acum doar o "simplă presupunere".

Citește și De ce vrea Putin să-l elimine pe Navalnîi? Otrăvirea are legătură cu protestele din Belarus și Khabarovsk


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇