Activiştii germani trimit în această noapte un avion medical în Rusia pentru a-l aduce pe Alexei Navalni în Germania

Activiştii germani trimit în această noapte un avion medical în Rusia pentru a-l aduce pe Alexei Navalni în Germania

O ambulanţă aeriană, cu o echipă specializată în tratarea pacienţilor în comă, va pleca în această noapte din Germania pentru a-l aduce în această ţară pe dizidendul rus Alexei Navalni, a anunţat organizaţia Cinema for Peace Foundation.

Lui Navalni i s-a făcut rău joi, în timp ce se afla într-un avion, fiind suspect că ar fi fost otrăvit, iar în prezent se află în comă într-un spital din oraşul siberian Omsk, transmite Reuters.

În 2018, fundaţia, finanţată de activistul şi producătorul de filme Jaka Bizilj, de naţionalitate slovenă, a aranjat ca activitul anti-Kremlin Piotr Verzilov să fie adus la Berlin pentru a fos tratat după ce a fost otrăvit la Moscova.

ADVERTISING

Activiştii afirmă că Verzilov, membru al trupei dizidende Pussy Riot, a cerut ca un avion să fie trimis pentru a-l lua pe Navalni.

”Din motive umanitare, la solicitarea lui Verzilov, vom trimite la miezul nopţii o ambulanţă aeriană cu echipamente medicale şi specialişti, cu care Navalni să poată fi adus în Germania”, a afirmat Bizilj într-un comunicat.

”Suntem în contact cu autorităţile şi sperăm că toate permisele pentru transport şi un raport medical pentru pacientul în comă să fie acordate în această noapte”, a spus acesta, adăugând că spitalul Charite din Berlin este pregătit să îl primească pe Navalni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Niciun reprezentant al spitalului nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Bizilj a declarat publicaţiei Bild că avionul se va întoarce din Omsk vineri dimineaţa, dacă starea lui Navalni va permite acest lucru.

Și Merkel a anunțat că îi oferă sprijin

Anterior, cancelarul german Angela Merkel a declarat reporterilor că Germania este pregătită să ofere sprijin medical pentru Navalni, dacă va primi o solicitare în acest sens.

ADVERTISING

Dacă vom fi solicitaţi îi vom oferi asistenţă medicală, inclusiv în spitale germane, dar solicitarea trebuie să vină de acolo”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă susţinută împoreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în sudul Franţei.

Un oficial al Ministerului german de Externe a spus că ştie despre ”o iniţiativă privată” de a-l aduce pe Navalni în Germania.

Navalni, un opozant puternic al preedintelui Vladimir Putin, a început să se simtă rău joi dimineaţa, la bordul unui avion care zbura din Siberia spre Moscova, după ce a băut un ceai la o cafenea din aeroportul din oraul siberian Tomsk.

Dacă se va dovedi că a fost otrăvit, ar fi cel mai recent dintr-o serie de astfel de cazuri şi cazuri suspecte care au implicat oameni aflaţi în conflict cu Kremlinul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇