S-a aflat cine e militarul american care a intrat ilegal în Coreea de Nord. Povestea fugii

S-a aflat cine e militarul american care a intrat ilegal în Coreea de Nord. Povestea fugii

Un cetățean american a trecut ilegal granița din Coreea de Sud în Coreea de Nord, a anunțat marți Comandamentul ONU condus de americani, care supraveghează zona.

Comandamentul a transmis pe Twitter că cetățeanul american era în satul de la graniță Panmunjom și a trecut frontiera în Coreea de Nord fără autorizație, scrie The Guardian.

Bărbatul se află în custodia Coreei de Nord, iar Comandamentul ONU colaborează cu omologii săi nord-coreeni pentru a rezolva incidentul.

UPDATE Militarul american este soldatul Travis King, dezvăluie oficiali americani postului american CBS.

ADVERTISING

Militarul era escortat afară din Coreea de Sud din motive disciplinare. El trecuse de controlul de securitate pe aeroport, dar a reuşit să iasă din terminal şi să intre într-un grup de turişti.

Un oficial din domeniul Apărării a declarat că militarul a trecut frontiera ”intenţionat”, însă motivul rămâne neclar.

Relatarea unui martor

Un martor - care făcea parte din grupul de turişti - a declarat că militarul a râs zgomotos, după care a luat-o la fugă printre clădiri către frontiera nord-coreeană.

”Am crezut că este o glumă proastă, la început, dar cum nu s-a întors, mi-am dat seama că nu era o glumă, iar apoi toată lumea a reacţionat şi lucrurile au luat-o razna”, a relatat martorul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta mai spune că nu se vedea niciun militar nord-coreean la frontieră, în momentul în care americanul a trecut graniţa: ”Vă spun asta pentru că m-a frapat destul de puternic”.

”Eram pe drumul de întoarcere către autocar şi ajunseserăm la un punct de control. Cineva a spus că eram 43 la intrare şi 42 la ieşire”, adaugă martorul.

Cazurile de dezertare a americanilor sau sud-coreenilor în Coreea de Nord sunt rare. În schimb, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud pentru a evita represiunea politică și dificultățile economice de la sfârșitul războiului din Coreea din 1950-1953.

ADVERTISING

Satul Panmunjom, situat în interiorul zonei demilitarizate, a fost înființat la sfârșitul războiului din Coreea. Acolo au avut loc ocazional vărsări de sânge și focuri de armă, dar a fost și un loc de întâlnire pentru numeroase discuții, precum și un punct turistic popular.

Zona Demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei, iar granița sa este una dintre cele mai puternic fortificate zone din lume. Este supravegheată în comun de Comandamentul ONU și Coreea de Nord.

Zona este este plină de mine terestre, înconjurată de gard electric și de sârmă ghimpată și camere de supraveghere.

În noiembrie 2017, soldații nord-coreeni au tras 40 de cartușe în timp ce unul dintre colegii lor alerga către libertate. Soldatul a fost împușcat de cinci ori înainte de a fi găsit sub o grămadă de frunze în partea de sud a Panmunjomului. A supraviețuit și acum se află în Coreea de Sud.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇