Un submarin nuclear american sosește în Coreea de Sud, după ce Kim a tras două rachete

Un submarin nuclear american sosește în Coreea de Sud, după ce Kim a tras două rachete

Un submarin american cu propulsie nucleară, USS Michigan, a sosit joi în portul din oraşul sud-coreean Busan, la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune în largul coastei sale de est în aceeaşi zi.

Este pentru prima oară în ultimii aproape şase ani când un submarin din clasa ‘SSGN’ al US Navy face o escală în Coreea de Sud.

Submarinul de 18.000 de tone şi o lungime de 170 metri poate fi echipat cu 150 de rachete de croazieră Tomahawk cu rază de acţiune de 2.500 km, a precizat vineri Statul Major sud-coreean, potrivit Reuters şi AFP.

În aprilie, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi cel american Joe Biden au convenit la Washington să „consolideze în continuare vizibilitatea regulată a activelor strategice” în Peninsula Coreeană.

Cei doi lideri au convenit atunci ca un submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleara (SSBN) al US Navy să viziteze Coreea de Sud pentru prima data din anii 1980, pentru a contribui la demonstrarea hotărârii Washingtonului de a proteja ţara de un atac nord-coreean. Dar nu a fost precizat niciun calendar pentru o astfel de vizită.

Lansarea de joi a celor două rachete cu rază scurtă de acţiune de către Phenian survine după o încercare eşuată a Phenianului de a lansa un satelit de spionaj luna trecută.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇