UK dă asigurări că nu există nicio dovadă de spionaj, după găsirea unor documente top secret, într-o staţie de autobuz

UK dă asigurări că nu există nicio dovadă de spionaj, după găsirea unor documente top secret, într-o staţie de autobuz

Autorităţile britanice au asigurat luni că nu au nicio dovadă de spionaj în urma descoperirii, în iunie, a unor documente secrete într-o staţie de autobuz din sudul Angliei.

Documentele, care au fost găsite de un trecător, conţineau detalii legate de o navă de război britanică şi potenţiala reacţie a Rusiei la trecerea acesteia prin Marea Neagră.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a precizat, luni, într-un comunicat, că a fost efectuată o anchetă, care a confirmat modul în care au fost pierdute documentele respective şi că persoanei responsabile de pierdere i-au fost retrase autorizările de securitate.

ADVERTISING

"Ancheta nu a găsit dovezi de spionaj şi a conchis că documentele nu au fost compromise de adversarii noştri", a subliniat Wallace, citat de Reuters.

Potrivit BBC, documentele clasificate, în total circa 50 de pagini cuprinzând e-mailuri şi prezentări PowerPoint, au fost găsite pe 22 iunie în spatele unei staţii de autobuz în Kent (sudul Angliei).

Persoana care le-a descoperit a contactat BBC şi le-a predat acestuia, dorind să-şi păstreze anonimatul. Unele documente evocau o posibilă prezenţă militară britanică în Afganistan după retragerea forţelor internaţionale, altele referindu-se la posibila reacţie a Rusiei la trecerea vasului Royal Navy HMS Defender prin Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Armata rusă a afirmat ulterior că a tras focuri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic, iar guvernul britanic a dezminţit, evocând "exerciţii de tiruri " ruseşti şi o "trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene", conform legislaţiei internaţional.

Vezi și Un angajat al Ministerului britanic al Apărării a recunoscut că el a pierdut documentele clasificate găsite într-o stație de autobuz

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇