Ucraina susține că a lovit cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei: ”Arde frumos!”

Ucraina susține că a lovit cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei: ”Arde frumos!”

Forţele ucrainene au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300, pe teritoriul Rusiei, folosind arme furnizate de Occident, informează un ministru ucrainean.

„Arde frumos! Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a postat pe Facebook vice-premierul Irina Vereşciuk, alături de o fotografie în care pare că se văd rezultatele loviturii, relatează CNN.

Гарно горить. Це російський С-300. На російській території. Перші дні після дозволу на використання західної зброї по ворожій території🤘🇺🇦

Publicată de Ірина Верещук pe Luni, 3 iunie 2024

Mesajul vine la doar câteva zile după ce preşedintele Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului și după ce mai multe state europene au eliminat restricţiile privind modul în care pot fi folosite armele de la aliații occidentali.

ADVERTISING

Nu există informații despre originea armelor folosite în lovitura despre care vorbește ministrul ucrainean.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc ca fiind un „pas înainte” care va ajuta forţele sale să apere regiunea Harkov, aflată în dificultate. Totuși, unii analiști au pus la îndoială că decizia SUA va consolida semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.

Analiştii militari şi-au temperat aşteptările, în parte pentru că SUA refuză în continuare să permită Ucrainei să atace teritoriul Rusiei cu cea mai puternică și eficientă armă pe care o au, rachetele cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri.

ADVERTISING

Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acţiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acţiune de aproximativ 70 km.

Până acum, Ucraina a lovit cu toate armele occidentale pe care le are în dotare doar pe teritoriul ucrainean care se află sub ocupație rusească.

Ucraina a vizat frecvent Crimeea ocupată, anexată de Rusia în 2014, folosind rachete „Storm Shadow” furnizate de Marea Britanie.

De asemenea, Ucraina a lansat lovituri asupra oraşelor Harkov şi Herson la sfârşitul anului 2022, în timp ce încerca să elibereze regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale războiului.

ADVERTISING

Putin a amenințat cu consecințe

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus.

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă.

Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar „acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan, transmit agenţiile AFP şi EFE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇