Ucraina ne-a dat doar un acord parțial pentru măsurători pe brațul Chilia. Din ce cauză și la ce ne mai putem aștepta

Ucraina ne-a dat doar un acord parțial pentru măsurători pe brațul Chilia. Din ce cauză și la ce ne mai putem aștepta

Ucraina ne-a dat doar un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia, începând de vineri, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11.

Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe”, a scris Grindeanu pe Facebook.

ADVERTISING

Ministrul subliniază că, în condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe.

Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând...

Publicată de Sorin Grindeanu pe Joi, 16 martie 2023

Probleme de securitate din cauza minelor

Totuşi, secretarul de stat în MT Ionel Scrioşteanu e convins că autorităţile române vor primi, într-un final, acordul părţii ucrainene privind integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe, şi pe restul de canal Chilia.

ADVERTISING

Scrioşteanu a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena3, că a fost primit acordul scris pentru Braţul Chila, ”într-adevăr, cu o lipsă de câţiva kilometri la confluenţa cu Bâstroe”.

”Este un pas foarte, foarte important că începem măsurătorile pe Chilia, pentru că este braţul principal din acea zonă. Or, Bâstroe fără Chilia nu are niciun efect, din punct de vedere al circulaţiei navelor. Este foarte important că noi mâine intrăm pe teritoriul ucrainean, să începem măsurătorile, bineînţeles cu asistenţă din partea ucraineană. Practic, dialogul nostru continuă şi are efecte pozitive în ceea ce priveşte lămurirea acestei situaţii care a generat controverse”, a afirmat el, citat de News.ro.

ADVERTISING

El a explicat că discuţiile continuă pe restul de câţiva kilometri, la confluenţa dintre Bâstroe şi braţul Chilia, dar ”peste 90% din ceea ce înseamnă braţul Chilia, între kilometrul 22 şi kilometrul 116, vor fi măsuraţi în câteva zile, în perioada următoare”.

”Continuăm discuţiile şi aşa cum am reuşit să obţinem acest aviz pe braţul Chilia, (...) sunt sigur că vom obţine într-un final avizul, pentru că avem aceeaşi poziţie cu Comisia Europeană, cu privire la integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia, în aşa fel încât să avem imaginea completă şi clară a ceea ce avem de discutat, post interpretarea rezultatelor.

Eu cred că până pe 27, când ne-am propus să închidem partea de măsurători, vom măsura şi canalul Bâstroe şi restul de Chilia, pentru că acolo durează o zi, o zi şi jumătate în totalitate, cu dispozitivele şi echipajele pe care le-am deplasat în teren”, a transmis secretarul de stat.

Întrebat despre motivele pentru acest acord parţial, el a arătat: ”Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile, în ultima perioadă, şi acolo este mai complicat de făcut partea aceasta de măsurători şi trebuie luate măsuri de siguranţă suplimentare faţă de măsurile care s-au luat până acum pentru Chilia. Sunt sigur că se vor găsi variantele în aşa fel încât să facem măsurătorile şi să primim aviz şi acolo. Este o chestiune de timp”.

Ce s-a decis pe 3 martie

În 3 martie, autorităţile române şi cele ucrainene au convenit ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a anunţat săptămâna trecută că Ucraina s-a angajat să oprească orice fel de dragaj până la clarificarea situaţiei.

”Cel mai important este că până se vor finaliza măsurătorilor se nu vor mai face alte tipuri de activităţi de dragaj. După ce vom avea aceste măsurători, vom vedea care sunt măsurile şi dacă sunt necesare măsuri de luat în acea zonă”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇