Turcia suspendă orice relații comerciale cu Israelul

Turcia suspendă orice relații comerciale cu Israelul

Turcia şi-a suspendat joi toate relaţiile comerciale cu Israelul, după ce îşi restricţionase deja exporturile către această ţară în aprilie, a anunţat Ministerul turc al Comerţului.

„Exporturile şi importurile cu Israelul au fost suspendate”, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că „Turcia va aplica aceste noi măsuri (…) până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutor umanitar către Gaza”.

Cele două ţări au avut un volum comercial de 6,8 miliarde de dolari în 2023, precizează Reuters.

ADVERTISING

Luna trecută, Turcia a impus restricţii comerciale asupra Israelului din cauza a ceea ce a spus că este refuzul Israelului de a permite Ankarei să participe la operaţiunile de paraşutare a ajutoarelor pentru Gaza.

Anterior, joi, ministrul israelian de externe declarease că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a încălcat acordurile bilaterale prin blocarea porturilor pentru importurile şi exporturile israeliene.

"Acesta este modul în care se comportă un dictator, ignorând interesele poporului turc şi ale oamenilor de afaceri şi ignorând acordurile comerciale internaţionale", a postat ministrul israelian de externe, Israel Katz, pe platforma socială X.

ADVERTISING

Katz a declarat că a dat instrucţiuni Ministerului de Externe să lucreze pentru a crea alternative la comerţul cu Turcia, concentrându-se pe producţia locală şi pe importurile din alte ţări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇