Erdogan negociază cu Hamas și acuză Israelul că nu se comportă ca un stat. SUA ajută la evacuarea civililor din Gaza

Erdogan negociază cu Hamas și acuză Israelul că nu se comportă ca un stat. SUA ajută la evacuarea civililor din Gaza

Israelul nu se comportă „ca un stat” în Fâşia Gaza, denunţă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce armata israeliană a lansat miercuri noi raiduri în enclava palestiniană, ca represalii faţă de atacul sângeros lansat în weekend de mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

„Israelul nu trebuie să uite că, dacă acţionează mai degrabă ca o organizaţie decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare”, a criticat şeful statului turc.

Recep Tayyip Erdogan a denunţat „metode ruşinoase” folosite de către armata israeliană în Fâşia Gaza.

ADVERTISING

În plus, preşedintele turc a lansat negocieri cu Hamas în vederea unei eliberări a ostaticilor răpiţi de gruparea islamistă.

„Ei sunt pe cale să negocieze eliberarea ostaticilor”, a declarat o sursă oficială pentru AFP, confirmând o informaţie dezvăluită de postul privat de televiziune Habertürk.

Erdogan a subliniat că este inacceptabil să fie bombardaţi civili: „Este important ca ţările din regiune să transmită mesaje constructive, pentru ca războiul să se încheie”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SUA evacuează civili din Gaza

În ce-i privește pe americani, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, a anunțat că Washingtonul „cooperează activ” cu Israelul şi Egiptul pentru a permite unor civili să părăsească Fâşia Gaza.

„Civilii nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Hamas”, a subliniat Kirby.

El a spus că nu poate să facă un anunţ exact şi nici să prezinte „o rută sau un coridor specific”.

Totodată, secretarul de stat american Antony Blinken a plecat miercuri spre Israel pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul israelian și pentru a preveni extinderea războiului în Orientul Mijlociu.

ADVERTISING

În semn de solidaritate cu cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, Antony Blinken se va întâlni cu oficiali israelieni de rang înalt, probabil și cu premierul Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar. Secretarul de stat nu va merge în Cisiordania.

El va fi însoțit de adjunctul Emisarului Special însărcinat cu afaceri privind ostaticii, Steve Gillen. Participarea lui Gillen la această vizită în Israel intervine în contextul în care Statele Unite acţionează să obţină eliberarea unui număr necunoscut de americani luaţi ostatici de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în luarea cu asalt a Israelului în weekend.

La acest momentul se știe că cel puţin 22 de americani au fost ucişi în Israel și alți aproximativ 20 sunt dați dispăruți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇