Turcia îşi întăreşte graniţa în faţa unui posibil val de migranţi dinspre Afganistan

Turcia îşi întăreşte graniţa în faţa unui posibil val de migranţi dinspre Afganistan

Turcia şi-a consolidat controlul frontierei sale cu Iranul cu aproximativ 20.000 de soldaţi în faţa unui posibil val de migranţi dinspre Afganistan, cauzat de avansarea talibanilor pe teren după retragerea SUA, relatează sâmbătă presa locală, citată de EFE.

Citând „surse de securitate”, ziarul Hurriyet a relatat sâmbătă cu privire la transferul de trupe turce în partea de est a ţării.

Afganii sunt deja al doilea cel mai mare grup de migranţi în Turcia după sirieni.

Potrivit presei turce, migranţii afgani ajung în Turcia venind dinspre graniţa din munţi cu Iranul, după ce achită aproximativ 1.500 de dolari de persoană traficanţilor care le promit că îi vor duce din Afganistan la Istanbul.

ADVERTISING

Hurriyet subliniază că armata turcă controlează în prezent frontiera 24 de ore din 24, cu ajutorul unor drone, pentru a preveni intrările ilegale.

În primele şase luni ale anului, aproximativ 51.000 de persoane au fost interceptate în timp ce încercau să intre în Turcia, a menţionat Ministerul de Interne turc în urmă cu câteva zile.

Turcia, care încă are trupe în Afganistan, a propus SUA să asigure securitatea aeroportului din Kabul, într-o încercare de a-şi îmbunătăţi relaţiile tensionate cu Washingtonul.

ADVERTISING

Pe fondul retragerii trupelor SUA şi NATO din Afganistan, talibanii au avertizat că vor considera forţele turceşti din ţară drept 'inamice'.

Află mai multe despre consecințele retragerii SUA și NATO din Afganistan:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇