Trump e cercetat penal pentru spionaj. Ce a găsit FBI la Mar-a-Lago

Trump e cercetat penal pentru spionaj. Ce a găsit FBI la Mar-a-Lago

Instanța americană a desecretizat mandatul de percheziție prin care a putut fi posibilă percheziția reședinței din Florida a lui Donald Trump. Fostul președinte al SUA e cercetat penal pentru posibile încălcări ale Legii americane privind spionajul, dar și pentru obstrucționarea justiției și distrugerea de documente guvernamentale.

Agenții FBI au ridicat peste 20 de cutii de la Mar-a-Lago, în care erau 11 seturi de documente clasificate, unele dintre ele fiind marcate „top secret”, cel mai înalt nivel de clasificare, arată mandatul. Alte documente erau clasificate ca „secret” sau „confidențial”, potrivit CNN.

ADVERTISING

Pe acest inventar figurează informaţii privindu-l pe „preşedintele Franţei", fără a fi alte precizări, nici măcar dacă îl privesc pe actualul preşedinte francez Emmanuel Macron.

Un alt dosar privește grațierea lui Roger Stone, un fost consilier al lui Trump și unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai săi, condamnat în 2019 pentru că a mințit în fața Congresului, în ancheta despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane.

Mandatul a fost semnat pe 5 august, cu trei zile înainte de percheziții. Desecretizarea mandatului s-a făcut la cererea Departamentului de Justiție al SUA, după ce avocații lui Trump au fost de acord cu asta.

ADVERTISING

FBI a primit undă verde să percheziționeze biroul lui Trump de fost președinte și toate camerele și zonele unde el și angajații săi au depozitat cutii și documente.

Mandatul preciza ca agenții FBI să evite zonele care sunt închiriate sau folosite de părți terțe, cum ar fi membri ai clubului de la Mar-a-Lago sau casele de oaspeți.

Mar-a-Lago este locuința lui Trump, dar și un complex unde au acces exclusiv membrii clubului. FBI spune că reședința are 58 de dormitoare, 33 de băi și se întinde pe aproape 69.000 de metri pătrați.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇