Furtună politică în SUA după percheziţia FBI acasă la Trump. Miliardarul încearcă să câştige bani din asta

Furtună politică în SUA după percheziţia FBI acasă la Trump. Miliardarul încearcă să câştige bani din asta

Donald Trump a încercat, marţi, să câştige bani de pe urma situației sale, după ce a fost răspândită ştirea privind percheziţia FBI la proprietatea sa din Florida.

Mai exact, a dat SMS-uri și emailuri prin care solicita donaţii politice de la susţinătorii săi, invocând ancheta FBI.

Percheziţia fără precedent a locuinţei unui fost preşedinte a marcat o escaladare semnificativă a anchetei federale care are rolul să stabilească dacă Trump a scos ilegal documente de la Casa Albă, la încheierea mandatului său, în ianuarie 2021.

Trump continuă să cocheteze public cu o nouă candidatură la preşedinţie în 2024, dar nu a spus clar dacă va face acest lucru.

ADVERTISING

Trump a încercat să descrie percheziţionarea clubului său Mar-a-Lago din Palm Beach ca pe o mişcare motivată politic a administraţiei Joe Biden, fostul preşedinte jucând un rol cheie în alegerile primare republicane, care au loc înainte de alegerile intermediare din noiembrie, care vor determina controlul asupra Congresul SUA.

„În timp ce îi văd pe candidaţii susţinuţi de mine câştigând mari victorii şi văd dominaţia mea în toate sondajele, ei încearcă să ne oprească din nou pe mine şi pe Partidul Republican”, a spus Trump, marţi, într-un email de strângere de fonduri, potrivit News.ro.

„Nu doar casa mea a fost atacată, ci domiciliul fiecăruia dintre americanii patrioţi pentru care am luptat", a pledat, sugerându-le militanților săi o donaţie de la 5 la 5.000 de dolari pentru a lupta împotriva „nelegiuirii, persecuţiei politice şi vânătorii de vrăjitoare”.

ADVERTISING

Fostul preşedinte şi-a lansat comitetul său de acţiune politică Salvaţi America la câteva zile după ce a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Biden. Organizația are deja peste 100 de milioane de dolari în bancă.

Trump a anunţat, luni, percheziţionarea clubului său, într-un comunicat, spunând că aceasta a fost efectuată de „un grup mare de agenţi FBI”. Cartierul general al FBI din Washington şi biroul său din Miami au refuzat să comenteze.

Eric Trump, unul dintre copiii adulţi ai lui Trump, a declarat pentru Fox News că percheziţia a vizat cutii cu documente pe care tatăl său le-a adus de la Casa Albă.

ADVERTISING

Furtună politică în SUA după percheziţia casei lui Trump

Acțiunea de la Mar-a-Lago a aruncat o nouă lumină asupra fracturilor profunde ale Americii. În timp ce unii spun că e o primă etapă spre un proces care să facă dreptate, alții văd ancheta FBI ca pe o „persecuţie politică”.

„Nimeni nu este mai presus de lege (…) nici măcar un fost preşedinte”, a transmis marţi la NBC preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care cere de ani de zile ca fostul magnat imobiliar să fie tras la răspundere, potrivit Agerpres.

La o zi după operaţiunea poliţiei federale, alesul republican Scott Perry a anunţat că agenţi ai FBI i-au confiscat telefonul, fără ca acest aliat al lui Donald Trump să precizeze motivul.

„În această dimineaţă, în timp ce călătoream cu familia mea, trei agenţi ai FBI m-au vizitat şi mi-au confiscat telefonul mobil", a declarat el la Fox News, denunţând „tactici demne de o republică bananieră".

Escalada judiciară pare în acelaşi timp să fi cimentat ascendentul lui Donald Trump asupra Partidului Republican, care s-a unit în jurul fostului om de afaceri, până la a-l face martir.

Imediat după anunţul percheziţiei, un grup de susţinători ai lui Donald Trump s-a deplasat la reşedinţa de lux a fostului om de afaceri pentru a-şi manifesta furia.

Mulţi dintre ei fluturau drapele pe care scria „Biden nu este preşedintele meu", o nouă demonstraţie a faptului că, la mai bine de un an şi jumătate după înfrângerea electorală a lui Donald Trump, zeci de milioane de americani rămân ferm convinşi că alegerile prezidenţiale din 2020 i-au fost „furate".

Denunţând o „instrumentalizare intolerabilă în scopuri politice" a Departamentului de Justiţie, liderul conservatorilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a promis o anchetă asupra funcţionării acestuia dacă republicanii revin la putere.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a exclus marţi posibilitatea ca Joe Biden să fi fost informat din timp cu privire la percheziţia fostului său (şi potenţial viitor) rival la prezidenţiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇