Fostul director de campanie al lui Trump recunoaşte că a colaborat cu spionajul rus

Fostul director de campanie al lui Trump recunoaşte că a colaborat cu spionajul rus

Fostul director de campanie al lui Donald Trump în 2016 Paul Manafort a recunoscut, într-un interviu acordat site-ului Business Insider, că a împărtăşit sondaje confidenţiale cu un presupus agent de informaţii rus, Konstantin Kilimnik, în timp ce Rusia se amesteca în alegerile prezidenţiale de atunci în favoarea miliardarului.

Manafort - condamnat cu privire la evaziune fiscală şi graţiat de către Trump - recunoaşte în acest interviu că a împărtăşit „informaţii sensibile privind sondaje şi strategia de campanie” cu Konstantin Kilimnik, cu speranţa de a câştiga bani şi cu scopul ca Rusia să-l ajute pe Trump să o înfrângă pe Hillary Clinton.

„Datele pe care le-am împărtăşit cu el erau un amestec de informaţii publice şi lucruri vechi, din primăvară”, declară Manafort, în contradicţie cu ceea ce-i spunea adjunctului său de atunci, Rick Gates, într-un email confiscat de anchetatori federali în cadrul anchetei Departamentului Justiţiei cu privire la eventuale legături între campania lui Trump şi un amestec rus în alegeri în favoarea miliardarului.

În acest email, confiscat de anchetatori în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller, un fost director FBI, Manafort i-a ordonat lui Gates - condamnat cu privire la infracţiuni federale descoperite în cadrul anchetei lui Mueller - să-i furnizeze lui Kilimnik date interne, înainte de o întâlnire cu presupusul agent rus.

Potrivit Comisiei Informaţiilor din Senat, Manafort şi Kilimnik s-au străduit atât de mult să-şi ţină relaţiile secrete, încât Comisia a avut un „acces limitat la comunicările lui Kilimnik cu Manafort”, din cauza că au folosit „practici sofisticate de siguranţa comunicărilor”.

Fostul consultant al Partidului Republican şi lobbyist a acordat acest interviu Insider înainte să-şi publice memoriile, în care îşi explică relaţiile cu Kilimnik.

Potrivit Insider, Manafort scrie în carte că i-a oferit presupusului spion rus „puncte de discuţie” despre sondaje publice şi nu date brute sensibile din sondaje interne pe care recunoaşte în interviu că i le-a oferit.

Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe Kilimnik în 2021 cu privire la faptul că a furnizat datele pe care i le-a oferit Manafort serviciilor ruse de informaţii, care a folosit aceste sondaje pentru a ţinti alegători americani în operaţiuni vizând să-l susţină pe Trump şi să o denigreze pe Clinton.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇