Poliția își cumpără elicoptere, mașini și motociclete noi, pentru a monitoriza traficul rutier. Ce presupune proiectul HeliPol

Poliția își cumpără elicoptere, mașini și motociclete noi, pentru a monitoriza traficul rutier. Ce presupune proiectul HeliPol

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că doreşte creşterea gradului de siguranţă pe şosele printr-un concept integrat, arătând că Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii.

“Domnul vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, propune un proiect foarte important, numit HeliPol.

Vrem să creştem gradul de siguranţă pe şosele printr-un concept integrat, realizat mai ales pe banii europeni.

ADVERTISING

Este pentru prima oară când există această abordare în România. Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii.

Suntem încă, din păcate, pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul victimelor din accidente rutiere şi de aceea consider că acest proiect este efectiv vital”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de guvern.

În 2022, România (cu 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii, fiind urmată de Bulgaria (78) şi Croaţia (71). Media UE a fost de 46 de decese la un milion de locuitori.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce înseamnă HeliPol

Poliția va fi dotată cu patru elicoptere, 200 de autospeciale și 75 de motociclete, prin programul Helipol, aprobat joi de Guvern.

Prin acest proiect, MAI va achiziționa unități de suport și coordonare aeriană, autospeciale și motociclete de intervenție și va dezvolta infrastructura de comunicații și cercetare.

Principalele obiective ale proiectului sunt achiziția a trei elicoptere medii, cu autonomie de zbor de 120 de minute, și a unui elicopter greu, cu capacitate de zbor de 240 minute. De asemenea, vor fi achiziționate echipamente opto-electronice de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), 200 de autospeciale pentru poliția rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de teste care depistează substanțele psiho-active, sisteme de comunicații mobile și sisteme de cercetare la fața locului.

ADVERTISING

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de aproximativ 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (aproximativ 19%) și neacordarea priorității de trecere (aproximativ 17%).

„Poliţia Română trebuie să fie bine echipată. Absorbim fonduri europene pentru dotarea Poliţiei Române. HeliPol înseamnă mai multă siguranţă în trafic pentru cetățeni. 85% din programul de aproximativ 460 milioane de lei este finanţare europeană. Cer Poliţiei Române continuarea măsurilor pentru creşterea calităţii actului poliţienesc şi eforturi continue pentru creşterea siguranţei în trafic, parte a siguranţei generale a cetăţenilor”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇