Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO

Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a confirmat că ţara sa va solicita aderarea la NATO, schimbând astfel o istorie lungă de neutralitate militară.

„Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a adăugat şefa executivului de la Stockholm.

Premierul este încrezător că există sprijin pentru acest pas în rândul poporului suedez, transmite BBC.

Încă nu a fost stabilită data la care va fi trimisă cererea, pentru că Suedia va aplica împreună cu Finlanda și vor decide de comun acord.

Magdalena Andersson mai spune că Suedia se va afla într-o poziție vulnerabilă, atât timp cât cererea sa de aderare la NATO este procesată.

ADVERTISING

Cu toate acestea, ea spune că nu vede încă nicio amenințare militară directă împotriva Suediei.

Ea a mai afirmat că oamenii pot avea o opinie diferită referitoare la aderarea la NATO, dar asta nu înseamnă că nu sunt interesaţi de soarta ţării.

Amintim că ieri şi Finlanda a confirmat oficial că vrea să devină membră NATO şi îşi va depune candidatura în acest sens. Anunțul a fost făcut duminică de preşedintele şi premierul acestei ţări nordice, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina.

Norvegia, Danemarca și Islanda au emis o declarație comună prin care își oferă sprijinul Finlandei și Suediei, în cazul în care cele două națiuni nordice ar fi atacate în timpul procesării cererilor lor de aderare la NATO.

ADVERTISING

"Împreună cu Danemarca și Islanda, Norvegia este pregătită să-și ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare, în cazul în care aceștia ar fi victima unei agresiuni pe teritoriul lor înainte de a obține calitatea de membru NATO", a spus premierul norvegian Jonas Gahr Stoere, citat de The Guardian.

Ziua 82 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Spre deosebire de alte ţări nordice, ca Norvegia, Danemarca şi Islanda, care au fost de la început state membre ale alianţei, Suedia şi Finlanda nu au aderat la NATO din motive istorice şi politice. Ambele ţări au adoptat o politică externă neutră în timpul Războiului Rece, cu precizarea că Finlanda, care îşi declarase independenţa faţă de Rusia în 1917 şi cu care are o graniţă de 1.300 de kilometri, a adoptat un proces cunoscut ca “finlandizare”, acceptând practic din când în când cererile sovietice.

ADVERTISING

Dacă pentru Finlanda ameninţarea Rusiei este mai tangibilă, Suedia a decis să nu adere la NATO pentru a nu-i crea probleme ţării vecine, cu care a avut o strânsă legătură de lungul anilor. Iar acum Suedia urmează exemplul Finlandei.

Reacţia lui Putin

Vladimir Putin a declarat, luni, că extinderea NATO este folosită de Statele Unite într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă.

El a mai spus că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda sau Suedia, deci nu intrarea lor în NATO este o amenințare directă, ci mai degrabă extinderea infrastructurii militare a alianței atât de aproape de Rusia, scrie The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇