Americanii vor să dea la schimb un traficant de arme rus, pentru eliberarea a doi americani deţinuţi de Moscova

Americanii vor să dea la schimb un traficant de arme rus, pentru eliberarea a doi americani deţinuţi de Moscova

Administraţia Biden s-a oferit să-l schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, cu doi americani deţinuţi de Moscova, Brittney Griner şi Paul Whelan.

Surse din cadrul administraţiei au declarat pentru CNN că planul de a-l schimba pe Bout cu Whelan şi Griner a primit sprijinul preşedintelui Joe Biden, după ce a fost în discuţie de la începutul acestui an.

Sprijinul lui Biden depăşeşte opoziţia din partea Departamentului de Justiţie, care este în general împotriva schimburilor du prizonieri.

ADVERTISING

"Am comunicat o ofertă substanţială despre care credem că ar putea avea succes pe baza unui istoric al conversaţiilor cu ruşii”, a declarat miercuri un înalt oficial al administraţiei pentru CNN.

"Începem toate negocierile pentru a aduce acasă americanii ţinuţi ostatici sau deţinuţi pe nedrept”, a spus oficialul.

Secretarul de stat Antony Blinken urmează să discute această problemă în cadrul unui apel cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în această săptămână, prima discuţie de la începutul invaziei din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Familiile lui Whelan, care a fost reţinut de Rusia pentru presupus spionaj din 2018, şi Griner, închisă la Moscova pentru deţinere de droguri din februarie, au cerut Casei Albe să le asigure eliberarea, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă este necesar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇