SUA resping planul Poloniei de a-i trimite lui Zelenski avioane de luptă, pe motiv că riscurile sunt mai mari decât beneficiile

SUA resping planul Poloniei de a-i trimite lui Zelenski avioane de luptă, pe motiv că riscurile sunt mai mari decât beneficiile

Statele Unite au hotărât că e mai bine să nu încerce schema propusă de Polonia pentru a dota Ucraina cu avioane de luptă MiG-29, pe motiv că acestea nici nu-i ajută prea mult pe ucraineni, iar mișcarea ar putea să fie văzută de Rusia ca o escaladare din partea NATO.

„În primul rând, credem că cel mai bun mod de a sprijini apărarea ucraineană este să le oferim armele și sistemele de care au cel mai mult nevoie pentru a învinge agresiunea rusă, în special arme antitanc și antiaeriene. Noi, împreună cu alte națiuni, continuăm să le trimitem aceste arme și știm că sunt folosite cu mare efect.

ADVERTISING

Înaintarea lentă a Rusiei în nord și contestarea (supremației ruse - n.red.) în spațiul aerian de deasupra Ucrainei stau dovadă”, spune John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de The Guardian.

Strategii americanii apreciază că nu lipsa câtorva MiG-uri e principala problemă a lui Zelenski și că îi pot ajuta pe ucraineni prin alte mijloace și cu alte arme mai eficiente, fără să atragă NATO într-o confruntare directă cu Rusia.

„Deși capabilitățile aeriene rusești sunt semnificative, eficacitatea lor a fost limitată din cauza sistemelor strategice operaționale și tactice de apărare antiaeriană de la sol ale ucrainenilor, rachetelor sol-aer și MANPADs (rachete antiaeriene Stinger lansate de la umăr - n.red.).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În al doilea rând, Forțele Aeriene Ucrainene au în prezent mai multe escadrile de avioane cu capacitate de misiune completă.

Evaluăm că adăugarea aeronavelor la inventarul ucrainean nu va schimba în mod semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene în raport cu capacitățile ruse. Prin urmare, credem că câștigul din transferul acelor MIG-29 este scăzut”, a explicat Kirby.

„În cele din urmă, comunitatea de informații a evaluat că transferul de MiG-29 în Ucraina poate fi confundat cu o escaladare și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar putea crește perspectivele unei escalade militare cu NATO. Prin urmare, evaluăm și transferul MiG-29 în Ucraina ca fiind un risc ridicat.

ADVERTISING

De asemenea, credem că există opțiuni alternative care sunt mult mai potrivite pentru a sprijini armata ucraineană în lupta împotriva Rusiei. Vom continua să urmărim aceste opțiuni”, consideră Pentagonul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇