SUA au aprobat vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35

SUA au aprobat vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a 32 de avioane de luptă F-35 către România, prima livrare fiind aşteptată până în anul 2031. Achiziţia de către partea română urmează a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari.

„Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare ale României şi o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România.

ADVERTISING

Achiziţia propusă va îmbunătăţi securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri seară, de Ambasada SUA la Bucureşti, citat de News.ro.

Conform sursei citate, achiziţia în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generaţie, care oferă tehnologie stealth avansată ("stealth" reprezintă semnătură radar redusă), fuziunea senzorilor şi capabilităţi unice de superioritate aeriană.

Achiziţionarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare.

ADVERTISING

„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale.

România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat, în comunicat, ambasadorul SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec.

Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este aşteptată până în anul 2031.

Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare uşoară şi eficientă a acestor aeronave avansate în cadrul forţelor lor de apărare.

ADVERTISING

MApN:

Potrivit MApN, achiziţia de către partea română urmează a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari.

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială.

Potrivit MApN, avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generaţie, a sistemelor avansate de comunicaţii şi prelucrare a informaţiilor, fiind prima platformă aeriană de generaţia a V-a aflată în producţie şi disponibilă pentru achiziţie, care se preconizează a deveni avionul de generaţia a V-a standard la nivelul NATO.

De asemenea, precizează MApN, avioanele de luptă multirol de generaţia a V-a  F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) şi vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇