Stelian Ion, criticat în CSM pentru întâlnirile cu diplomați din SUA și Germania: Un atentat la independenţa şi suveranitatea României

Stelian Ion, criticat în CSM pentru întâlnirile cu diplomați din SUA și Germania: Un atentat la independenţa şi suveranitatea României

Mai mulţi judecători din CSM l-au criticat dur pe Stelian Ion în legătură cu întâlnirile sale recente cu Ambasadorul Germaniei și cu diplomați din SUA având ca tema lupta împotriva corupției, desființarea Secției Speciale și corectarea legilor justiției, după modificările operate de PSD.

citizen

"Spre marea dezamăgire a multora dintre noi, constatăm că ministrul dezbate, de pildă, tema desfiinţării SIIJ cu reprezentanţii altor state şi anunţă apoi public pe site-ul Ministerului Justiţiei (…) care ar fi concluziile acelor întâlniri, că un stat susţine, eu ştiu, poziţia privind desfiinţarea SIIJ", a declarat judecătoarea Nicoleta Ţînţ, joi, în timpul şedinţei Secţiei pentru judecători a CSM.

citizen

De asemenea, judecătoarea Gabriela Baltag a acuzat că astfel întâlniri cu reprezentanţi ai ambasadelor altor state ar reprezenta "un atentat la independenţa şi suveranitatea" României.

"Aş dori ca azi Secţia pentru judecători să adopte o poziţie faţă de aceste acte de intruziune diplomatică, sau cum vreţi să le spunem, în afacerile interne ale României pe segmentul Justiţie. Noi suntem garantul independenţei sistemului judiciar şi avem obligaţia să aducem în atenţie şi să discutăm aceste probleme.

citizen

Mi se pare un atentat la independenţa şi suveranitatea României şi nu sunt cuvinte deloc mari. Mă întreb dacă diplomaţii noştri îşi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, dacă se pot amesteca în treburile interne ale acestor state (…) O să-mi spuneţi că e vorba de un parteneriat strategic.

Nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici. Ştim şi noi ce conţine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne, în justiţia noastră! Mai avem foarte puţin să ne dicteze ambasadele sau alte state cum să soluţionăm cauzele", a spus Gabriela Baltag.

Stelian Ion: Această idee a neamestecului în treburile interne eu am mai auzit-o şi în alte perioade

În replică, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a catalogat joi ca fiind "nepotrivite" criticile aduse de anumiţi membri din CSM cu privire la întâlnirile pe care le-a avut cu ambasadorii unor state, printre care reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti, susţinând că nu este vorba de niciun amestec în treburile interne ale României.

Prezent la dezbaterile din Parlament pe buget, Stelian Ion a fost întrebat de jurnalişti cum comentează criticile unor membri ai CSM la adresa întâlnirilor sale cu reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

"Nepotrivite, ca să nu spun altfel. Mi se pare absolut normal să avem raporturi cu Statele Unite, raporturi cu celelalte state partenere, să avem o comunicare cu aceste state. Sunt partenerii noştri, nu sunt inamici. Este firesc ca aceste discuţii să fie continue, permanente (...)

Pe de altă parte, această idee a neamestecului în treburile interne eu am mai auzit-o şi în alte perioade. Nici vorbă de a amestec în treburile interne ale României. Avem nişte întâlniri absolut normale. Discutăm chestiuni legate de MCV, de respectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat. Nu vine nimeni din exterior să ne impună nouă soluţii, cum se încearcă astfel sugera foarte periculos", a declarat ministrul Justiţiei.

Germania susţine SIIJ şi corectarea legilor justiţiei - anunțul care a inflamat CSM

Stelian Ion a primit săptămâna trecută o delegație din SUA, formată din însărcinatul cu afaceri – adjunctul misiunii diplomatice al Ambasadei SUA la București, domnul David Muniz, însoțit de consilierul juridic rezident (Resident Legal Advisor) pentru România și Bulgaria, doamna Jessica Kim, cu prilejul vizitei acesteia la București.

”În lupta anticorupție, Statele Unite au fost constant un partener pe care România s-a putut baza. Nu vom slăbi lupta anticorupție, din contra, vom întări instituțiile care au astfel de atribuții, fiind conștienți de corelația dintre nivelul corupției și cel de dezvoltare al unui stat: când corupția scade, dezvoltarea economică crește”, a declarat Ministrul Stelian Ion, cu această ocazie.

De asemenea, ministrul s-a întâlnit marți cu Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, apoi a transmis că au discutat despre procesul de corectare a legilor justiţiei şi de desfiinţare a SIIJ.

Germania susţine demersurile ministerului Justiţiei privind desfiinţarea SIIJ şi corectarea legilor justiţiei”, a sunat anunțul făcut de minister după întâlnire, acesta fiind și motivul criticilor primite joi în CSM.
În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇