Steagul Ucrainei a fost înfipt pe vârful Putin din Kîrgîzstan. Poliția investighează „actul de vandalism” (Video)

Steagul Ucrainei a fost înfipt pe vârful Putin din Kîrgîzstan. Poliția investighează „actul de vandalism” (Video)

Un steag ucrainean a fost înfipt pe un vârf de munte din Kîrgîzstan, care a fost numit în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Un internaut care s-a prezentat ca alpinist a postat joi un videoclip pe Twitter, care arată un steag ucrainean fluturând lângă o placă ce identifică un vârf drept „Vârful Putin”, la o altitudine de 4.446 de metri deasupra nivelului mării.

„Vandalii l-au adus şi l-au înfipt aici, nu avem idee cine sunt”, a spus internautul, adăugând un emoticon ce sugerează sarcasmul.

ADVERTISING

Kîrgîzstanul, o ţară săracă şi muntoasă din Asia Centrală, este un aliat fidel al Rusiei, notează AFP.

Poliţia din capitala Bişkek a audiat doi alpinişti care, potrivit unui pădurar, s-ar fi îndreptat marţi seară spre Vârful Putin. "În timpul audierii lor în calitate de martori, aceştia au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf şi l-au filmat cu un telefon", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei pentru AFP, adăugând că vinovaţii ar putea fi amendaţi pentru "vandalism".

Internautul alpinist care a postat videoclipul a scris pe Twitter că a fost audiat de poliţie joi, împreună cu partenerul său de alpinism.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vârful respectiv, care anterior nu avea nume, a fost numit "Putin" în onoarea preşedintelui rus, în 2011, într-o perioadă de consolidare a relaţiilor Kîrgîzstanului cu Moscova, ce a urmat unei revoluţii în această ţară din Asia Centrală cu un an înainte.

Un vârf de 5.169 de metri a fost, de asemenea, numit în onoarea primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, cu nouă ani mai devreme.

Cei doi munţi fac parte din lanţul Tian-Şan. Ambele vârfuri sunt depăşite de vârful Lenin, de 7.134 de metri, aflat la graniţa cu Tadjikistanul, unul dintre cele mai înalte piscuri din regiune.

ADVERTISING

Ziua 93 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇