Spionul Moscovei arestat în Germania. Individul s-a dus singur la ruși și s-a oferit să le vândă informații militare

Spionul Moscovei arestat în Germania. Individul s-a dus singur la ruși și s-a oferit să le vândă informații militare

Un funcţionar german, suspectat de colaborare cu serviciile secrete din Rusia, a fost arestat preventiv, miercuri, într-o operaţiune a poliţiei.

Procuratura din oraşul german Koblenz a anunţat că suspectul este funcţionar în cadrul Oficiului pentru Achiziţii, Tehnică Militară şi Utilizare de Echipamente din cadrul armatei germane.

Agenţi ai Oficiului Federal pentru Combaterea Infracţionalităţii (BKA), o structură din cadrul Poliţiei, au descins miercuri dimineaţă la biroul şi la locuinţa suspectului.

ADVERTISING

Bărbatul, cetăţean german pe care procuratura l-a identificat doar Thomas H., a abordat din proprie iniţiativă consulatul Rusiei din Bonn şi ambasada din Berlin şi şi-a oferit cooperarea, scrie The Guardian.

"Individul a mers de mai multe ori din proprie iniţiativă, începând din luna mai, la Consulatul Rusiei din Bonn şi la Ambasada Rusiei din Berlin şi a făcut oferte de colaborare adresate serviciilor secrete ruse", a comunicat Parchetul din Koblenz.

Cu o ocazie, bărbatul a transmis informații obținute în timpul activității sale unui serviciu de informații al Rusiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Germania, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru Ucraina, este o țintă majoră a operațiunilor de spionaj rusești, care au crescut în amploare de la începutul războiului în 2022, au avertizat autoritățile.

În decembrie, autoritățile au arestat un angajat al Serviciului German de Informații Externe (BND) pe care îl bănuiau că spionează pentru Rusia.

În iunie, BfV (echivalentul SRI din Germania) a avertizat împotriva unei „operațiuni agresive de spionaj rusesc”. BfV a declarat în raportul său anual că Kremlinul are un interes sporit în culegerea de informații din Germania, aminteşte DW.

ADVERTISING

„În viitor, este de așteptat o operațiune de spionaj rusă mai agresivă, precum și activități în spațiul cibernetic care provin din Rusia”, se arată în comunicatul serviciului de informaţii.

Raportul spunea că serviciile ruse de informații încercau să „aducă noi angajați în Germania”.

La mijlocul lunii aprilie, Germania a expulzat mai mulţi diplomați ruși pe motiv de spionaj.

Ancheta de acum se derulează în colaborare cu autorităţile militare germane. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Berlin a refuzat să comenteze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇