Șeful securității cibernetice din Germania își pierde funcția, din cauza legăturilor cu spionajul rus

Șeful securității cibernetice din Germania își pierde funcția, din cauza legăturilor cu spionajul rus

Arne Schönbohm, șeful Agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI), urmează să fie revocat din funcţie, în urma unor dezvăluiri de presă privind o legătură cu o asociaţie apropiată spionajului rus.

Ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, ia în considerare demiterea lui Schönbohm după dezvăluirile făcute de postul public de televiziune ZDF, relatează Politico.

"Acum se analizează cât de repede poate fi făcută o schimbare a președintelui", a spus o sursă din Ministerul de Interne, citată de ziarul Bild. Publicația Der Spiegel a confirmat, de asemenea, intenția ministrului de a-l înlocui pe Schönbohm.

ADVERTISING

Arne Schönbohm a fondat în 2012 Consiliul de Securitate Cibernetică, pe care l-a condus până în 2016, când el a preluat conducerea BSI. Asociația a fost compromisă de grupuri de influență din Rusia și chiar de agențiile de informații ale Moscovei, a dezvăluit un reportaj difuzat în emisiunea "Magazin Royale", transmisă de ZDF pe 7 octombrie.

Unul dintre membrii asociației, firma Protelion, oferea software "Made in Germany" companiilor și politicienilor, când, de fapt, programele informatice erau furnizate de o companie rusă Infotecs, fondată de un fost membru al KGB.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Consiliul de Securitate Cibernetică a negat într-un comunicat acuzațiile despre legăturile rusești, catalogându-le "absurde", și a arătat că Protelion și Infotecs au fost implicate în asociație până în iunie 2020, iar de atunci nu au mai existat discuții despre alte proiecte cu reprezentanții lor.

Realizatorii emisiunii au descoperit și un interviu din 2019 cu actualul președinte al Consiliului, Hans-Wilhelm Dünn, în care acesta spunea: "Este important să păstrăm legătura cu toți jucătorii importanți și, desigur, cu Rusia și China, precum și cu alte state, cu toți jucătorii relevanți, ceea ce include și serviciile de informații, în materie de cybersecuritate".

ADVERTISING

În 2019, Schönbohm le-a interzis funcționarilor de la BSI să participe la evenimentele asociației, dar el a fost prezent la evenimentul de aniversare a 10 ani de la înființare, organizat pe 9 septembrie. Potrivit Business Insider, acesta a primit de la ministrul de interne aprobarea de a participa.

În cei șase ani în care a condus BSI, Arne Schönbohm a fost criticat în mai multe rânduri de membri ai parlamentului german pentru lipsa lui de competență în domeniul securității informatice.

BSI are ca rol contracararea atacurilor cibernetice și protejarea rețelei informatice, această autoritate deținând un rol-cheie în agenda cybersecurității Germaniei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇