Șoferul criminal de la 2 Mai a avut dosar la DIICOT pentru droguri, dar procurorii au renunțat la urmărirea penală

Șoferul criminal de la 2 Mai a avut dosar la DIICOT pentru droguri, dar procurorii au renunțat la urmărirea penală

Tânărul de 19 ani care a omorât doi oameni când conducea pe şoseaua din 2 Mai, sub influenţa cocainei şi a altor substanţe, a avut dosar pentru posesie de droguri deschis la DIICOT anul trecut.

Însă Vlad Pascu a scăpat de acuzaţii, fiind vorba de o cantitate mică de droguri.

Procurorii DIICOT au renunțat la urmărirea penală, pentru că tânărul a fost prins doar cu 0,68 g cannabis, scrie Libertatea. Iar hotărârea procurorilor a fost confirmată definitiv de Tribunalul București.

„Urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat”, a precizat judecătorul în motivare.

ADVERTISING

În plus, se pare că tânărul făcea parte dintr-un grup de consumatori de droguri și tatăl său îl dusese în Olanda pentru tratament. Mutarea în străinătate nu l-a ajutat, iar după ce s-au întors în România au reapărut problemele. 

Cum a scăpat de dosarul DIICOT

Matei-Vlad Pascu a fost prins, pe 3 februarie 2022, având asupra sa „0,68 g canabis, în vederea consumului”. Pe numele lui, DIICOT a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

Apoi, pe 21 decembrie, procurorii au emis ordonanță de renunțare la urmărire penală, invocând „cantitatea mică de droguri de risc deținută, faptul că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”.

ADVERTISING

Legea prevede că deținerea fără drept de droguri de risc pentru consum propriu este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Însă procurorii DIICOT au apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului.

„La aprecierea interesului public sunt avute în vedere și persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii și eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”, susţinea DIICOT.

Deşi Codul de Procedură Penală prevede că procurorul poate dispune ca suspectul „să frecventeze un program de consiliere”, această îndatorire nu a fost menţionată în ordonanța de renunţare la urmărirea penală.

ADVERTISING

Avocata spunea că e prima oară când ia droguri

Luminiţa Popescu, avocata tânărului, a declarat că şoferul criminal a recunoscut că a consumat droguri, dar a precizat că el nu este consumator, ci a primit drogurile în Vama Veche, unde venise la o petrecere.

"A recunoscut că a consumat droguri. Urmează să vedem acum persoana care i-a dat. Este o poveste mult mai lungă, mult mai gravă, din punctul meu de vedere şi urmează a se descoperi ce s-a întâmplat", spune avocata.

Ea a fost întrebată dacă a fost pentru prima oară când clientul său a consumat droguri. „Da, din câte am înţeles, nu este consumator. Le-a primit în Vama Veche”, a fost răspunsul ei.

Însă Digi24 a aflat pe surse că tânărul făcea parte dintr-un grup de consumatori de droguri și tatăl său îl dusese în Olanda pentru tratament. Mutarea în străinătate nu l-a ajutat. După ce s-au întors în România, au reapărut problemele.

Tânărul a fost reţinut, sâmbătă seara, pentru 24 de ore, iar duminică, Judecătoria Mangalia a decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Avocata tânărului a anunțat că nu va contesta decizia.

Iată și primele declarații făcute de avocata tânărului.

Șoferul implicat în accidentul mortal dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche dus la Spitalul

”Drugs are my life”

Vlad Pascu a fost înfăţişat în presă drept o beizadea, deşi avocata susţine că nu e cazul.

Mama sa are afaceri în domeniul imobiliar. Tatăl băiatului este pasionat de maşini.

Fotografiile de pe contul de Instagram al băiatului îl prezintă cu diverse vestimentaţii, despre care lasă să se înţeleagă că sunt de firmă, sau urcat pe o maşină de teren, în parcarea din faţa Palatului Parlamentului.

El apare şi cu un tricou pe care scrie ”Drugs are my life”.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇