România se află la cel mai mare nivel de consum de droguri din istorie, afirmă Cătălin Țone, expert antidrog.
Mai mult, spune el, există cazuri în care minori de 6-7 ani sunt puși să transporte droguri, dar și copii cu vârste între 9-10 ani care ajung să ia heroină de la părinți sau frații mai mari.
„În opinia mea, acum suntem în punctul culminant al consumului de droguri din istorie. Este rezultatul activității, al implicării și înțelegerii fenomenului din foarte multe puncte de vedere. Am avut cazuri în care minorii de 6-7 ani, nefiind consumatori, pentru că am avut cazuri de excepție în care recordul a fost de copii cu vârste între 9-10 ani care consumau heroină de la părinți sau frați mai mari.
Dar am avut și cazuri în care minori de 6-7 ani erau puși să transporte și am avut și cazuri grave în care erau introduse în scutecele bebelușilor droguri sau în cărucior și transportate pentru a disimula activitatea infracțională”, a declarat Cătălin Țone pentru Digi24.
Potrivit expertului antidrog, copiilor trebuie să li se vorbească despre droguri undeva la 7-8 ani.
”Fenomenul drogurilor în școli nu s-a dezvoltat peste noapte, ci a evoluat în timp. Ce este clar, și greșelile principale care s-au făcut de către autorități, copiii, adolescenții nu au primit suficiente date și nu au fost instruiți. Cred că acum copiilor trebuie să li se vorbească despre droguri undeva la 7-8 ani”, a spus expertul.
Cătălin Țone consideră că de vină pentru fenomenul drogurilor în școli sunt discursul din social media, nepăsarea părinților și modul greșit în care profesorii abordează de multe ori cazurile copiilor care se droghează.
Expertul subliniază că în toată țara sunt aproximativ 300 de ofițeri antidrog, iar în contextul în care mulți consumatori recidivează, intervenția acestora este una limitată.
El susține că zona combaterii traficului de droguri ar trebui să reprezinte o preocupare și pentru alte instituții ale statului.