Situație critică în Sudan: Un convoi diplomatic american a fost atacat. Bilanțul victimelor se apropie de 2.000 (Video)

Situație critică în Sudan: Un convoi diplomatic american a fost atacat. Bilanțul victimelor se apropie de 2.000 (Video)

Un convoi diplomatic american a fost atacat cu focuri de armă în Sudan, în spate fiind, se pare, combatanţi asociaţi Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) paramilitare din Sudan.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris incidentul drept „imprudent şi iresponsabil” și a precizat că americanii aflați în convoi sunt în siguranță, informează Reuters.

Blinken i-a telefonat liderului RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, şi şefului armatei Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și le-a transmis că orice pericol pentru diplomaţii americani este inacceptabil.

ADVERTISING

„Suntem profund îngrijoraţi de mediul de securitate general", a declarat Blinken în Japonia, unde a participat la o întâlnire a miniştrilor de Externe ai Grupului celor Şapte (G7).

Blinken i-a îndemnat pe cei doi lideri să fie de acord cu o încetare a focului și a spus că au responsabilitatea de a „asigura siguranța și bunăstarea civililor, personalului diplomatic și lucrătorilor umanitari”.

Și ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în propria casă

Incidentul vine după ce luni, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a anunțat că ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în casa sa din Khartoum. El nu a dat detalii despre atac și nici nu a precizat dacă ambasadorul a fost sau nu rănit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cel puțin 185 de oameni au murit și peste 1.800 au fost răniți până acum în luptele din Sudan.

Khartoum, capitala Sudanului, a rămas fără curent și apă, iar orașul este acoperit de fum negru, din cauza loviturilor aeriene, focurilor de artilerie și împușcăturilor.

Volker Perthes, reprezentantul ONU în Sudan, a declarat că cele două părți nu au dat semne că sunt dispuse să negocieze.

„Cele două părți care luptă nu dau semne că doresc o mediere pentru pace”, a declarat Perthes. El a spus că rivalii au convenit asupra unui armistițiu umanitar de trei ore, dar luptele au continuat.

ADVERTISING

Confruntările din Khartoum și orașele învecinate Omdurman și Bahri sunt cele mai grave din ultimele decenii.

Egiptul și Emiratele Arabe Unite lucrează la o propunere de încetare a focului pentru Sudan, au declarat două surse egiptene de securitate. Cairo este cel mai important susținător al forțelor armate ale Sudanului.

Într-un discurs difuzat luni seara de televiziunea egipteană de stat, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat că este în contact regulat cu armata și RSF pentru a „încuraja să accepte încetarea focului și să cruțe sângele poporului sudanez”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇