Cel puțin 25 de persoane au fost ucise și 183 rănite în luptele care au izbucnit sâmbătă între armată și principalul grup paramilitar din Sudan – RSF.
Armata sudaneză a lansat duminică atacuri aeriene asupra bazei unei forțe paramilitare din apropierea capitalei, în încercarea de a restabili controlul asupra țării, în timp ce confruntările au ucis cel puțin 25 de persoane.
La finalul unei zile de lupte, armata a atacat o bază aparținând forțelor paramilitare RSF din orașul Omdurman, care se învecinează cu capitala Khartoum, au declarat martori citați de Reuters, informează Mediafax.
Aceștia au auzit încă la primele ore ale dimineții de duminică sunetul artileriei grele în Khartoum, Omdurman și în apropiere de Bahri. Martorii au auzit, de asemenea, focuri de armă în orașul Port Sudan de la Marea Roșie, unde nu au fost raportate anterior lupte.
Sindicatul medicilor sudanezi a raportat anterior că cel puțin 25 de persoane au fost ucise și 183 rănite în luptele care au izbucnit sâmbătă între armată și RSF. Decesele au fost înregistrate la aeroportul din Khartoum și la Omdurman, precum și la vest de Khartoum, în orașele Nyala, El Obeid și El Fasher.
RSF a afirmat că a ocupat palatul prezidențial, reședința șefului armatei, postul de televiziune de stat și aeroporturile din Khartoum, orașul Merowe din nordul țării, El Fasher și statul Darfur de Vest. Armata a respins aceste afirmații.
Forțele aeriene sudaneze au cerut oamenilor să rămână în casă în timp ce au efectuat ceea ce au numit o cercetare aeriană a activității RSF, iar în statul Khartoum a fost declarată o zi liberă pentru duminică, închizându-se școlile, băncile și birourile guvernamentale.
Focuri de armă și explozii au putut fi auzite în întreaga capitală, unde imagini televizate au arătat fumul care se ridica din mai multe districte, iar videoclipurile din rețelele de socializare au surprins avioane militare zburând la joasă înălțime deasupra orașului, cel puțin unul dintre ele părând să tragă o rachetă.
Un jurnalist Reuters a văzut tunuri și vehicule blindate pe străzi și a auzit focuri de armament greu în apropierea sediilor armatei și RSF.
Șeful armatei, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, a declarat pentru Al Jazeera TV că RSF ar trebui să se retragă: "Credem că, dacă sunt înțelepți, își vor întoarce trupele care au intrat în Khartoum. Dar dacă continuă, va trebui să desfășurăm trupe în Khartoum din alte zone".
Forțele armate au declarat că nu vor negocia cu RSF decât dacă nu se va folosi forța. Armata le-a spus soldaților detașați la RSF să se prezinte la unitățile militare din apropiere, care ar putea diminua rândurile RSF dacă se supun.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu miniştrii de Externe din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite despre situaţia din Sudan şi a apreciat că este esenţial ca părţile să pună capăt ostilităţilor imediat, fără o condiţie prealabilă.
"Îi îndemn pe generalul Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan şi pe generalul Mohamed Hamdan Degalo să ia măsuri active pentru a reduce tensiunile şi a asigura siguranţa tuturor civililor. Singura cale de urmat este revenirea la negocieri care susţin aspiraţiile democratice ale poporului sudanez. Continuăm să rămânem în strânsă legătură cu Ambasada noastră din Khartoum şi să avem responsabilitatea deplină a personalului nostru. De asemenea, am comunicat cu cetăţenii americani care s-ar putea afla în regiune despre măsurile de siguranţă şi alte măsuri de precauţie", a afirmat Blinken, citat de News.ro.
O confruntare prelungită între RSF şi armată ar putea înrăutăţi semnificativ situaţia securităţii într-o ţară vastă, care se confruntă deja cu criza economică şi izbucnirea violenţelor tribale.