Vacanță în Evia, a doua cea mai mare insulă a Greciei, un imens spa (Galerie foto)

Vacanță în Evia, a doua cea mai mare insulă a Greciei, un imens spa (Galerie foto)
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deja e undă verde la Grecia și nu e deloc prea devreme nu doar să-ți faci planurile de vacanță, ci chiar să-ți faci bagajul. Iar insula grecească Evia, ușor accesibilă, te așteaptă cu o sumedenie de atracții și cu niște prețuri deloc piperate.

A doua cea mai mare insulă a Greciei, după Creta, Evia e o destinație populară printre români, dar care nu beneficiază de publicitatea de care au parte suratele din Ciclade sau din alte arhipelaguri.

Se întinde paralel cu coasta de est a țării, de prin dreptul peninsulei Pelion până-n sud, spre Attica. Dacă vrei altceva decât clasicele Thassos sau Halkidiki, probabil e cea mai bună alegere. Și nu doar pentru vară.

Se ajunge ușor aici, pentru că este aproape de Atena, deci călătoria cu avionul este o soluție la îndemână în orice anotimp. Și drumul cu mașina este o opțiune, pentru că sunt disponibile numeroase curse de feribot, plus că insula este conectată de Grecia continentală și prin două poduri situate în capitala Chalkida.

ADVERTISING

Cele mai importante obiective turistice din Evia sunt plajele și satele pescărești din Strofilia, situl arheologic de la Artimissio, stațiunile Agia Anna și Glyf, pitorescul orașel Limni și Edipsos, locul unde se află cel mai faimos centru spa din Grecia.

Printre plajele populare din Insula Evia se numără Dafni, Vithouri, Plaja Chiliadou, Limnionas și Plaja Sarakiniko, scrie The Crazy Tourist.

Insula cu o mie de nume

Evia e o insulă imensă – are 175 km lungime și 50 km lățime, în punctul maxim. Vei afla rapid că i se mai spune Euboea sau Negroponte. De-a lungul istoriei s-a mai numit Dolicche și Macris, Aonia, Ellopia și Abantis (după denumirile triburilor ce sălășluiau aici), Chalcis și Euripios (denumiri date de către bizantini).

Euboea e un nume ce provine din împreunarea a doi termeni și se traduce aproximativ prin „ținutul în care vitele sunt bine hrănite”. Și asta datorită munților bine împăduriți care împânzesc insula.

ADVERTISING

Se spune că faimosul poet Homer ar fi locuit o perioadă a vieții în Evia și că insula a fost casa titanilor care se luptau pentru supremație. De altfel, Crios, unul dintre aceștia, fiul lui Uranus și Gaia, este considerat patronul insulei. De asemenea, după unele legende, zeița Hera s-ar fi născut pe Muntele Ohi.

Evia a fost locuită încă din perioada preistorică, cea mai importantă așezare de la începuturile ei fiind capitala Chalkida de azi. Aceasta era cea mai aproape de continent (Chalkida, sau Chalkis, e locul unde există un pod care face legătura cu Grecia continentală, peste strâmtoarea Evripos) și avea resurse naturale de cupru, fapt pentru care a devenit apoi un centru comercial de importanță majoră.

Obiective turistice din Evia

Fiind o insulă atât de mare, Evia ar putea fi împărțită, din punct de vedere turistic, în trei: nordul, partea centrală și sudul. Distanțele sunt mari și, practic, e imposibil ca într-o săptămână să vezi tot, fiindcă asta ar însemna să nu faci altceva decât să stai în mașină și să colinzi. Prin urmare, e o destinație ce merită descoperită măcar în două vacanțe. Nu degeaba mulți greci din Atena își fac vacanțele sau își petrec weekend-urile aici.

Nordul e acoperit de păduri de pini parfumate, vei descoperi mânăstiri vechi (precum Galataki și Sfântul David), localitatea Limni, cascada Drimona și izvoarele termale din Edipsos.

Centrul insulei e dominat de lumea Muntelui Dirfis. Plajele superbe acoperă nord-estul, lor alăturându-li-se turnurile medievale de la Messapia și bisericile bizantine de la Avlonas.

În sud, vânturile sunt mai puternice, în armonie cu Casele Dragonilor – drakospita, Munții Ochi și încântătoarele chei Dimosari, castelele medievale din Aliveri, Stira și Karystos. Fă-ți un obiectiv din a vedea Casele Dragonilor, niște structuri megalitice, cocoțate pe dealuri și munți, realizate din uriașe plăci de calcar în forme piramidale, îmbinate fără niciun pic de mortar.

Există multe teorii legate de existența acestor „case”, cea mai vehiculată fiind că locul a apărut ca sanctuar dedicat lui Zeus sau zeiței Hera. Cea mai vizitată structură este cea de pe Muntele Ochi, de la 1400 metri altitudine, care are patru metri lungime și doi metri lățime, cântărind nu mai puțin de 10 tone!

Ceramica descoperită aici datează din secolul 8 î.Hr., fapt care certifică vechimea Caselor Dragonului.

Izvoarele termale Edipsos, une mergeau adesea Churchill, Maria Callas sau Greta Garbo

Se poate spune că Edipsos e cea mai populară localitate balneară din Grecia. Izvoarele termale din Edipsos au atras vizitatori de seamă în toate timpurile. Împărați precum Hadrian, Marcus Aurelius și Constantin cel Mare au venit în această mică localitate din nordul insulei Evia pentru a se trata de diverse afecțiuni cu ajutorul apelor termale de aici.

Însuși Aristotel a încercat să deslușească secretul puterilor terapeutice ale apelor bogate în minerale din Edipsos.

ADVERTISING

Mai târziu, personalități precum Aristotel Onassis, Maria Callas, Winston Churchill, Omar Sharif sau Greta Garbo s-au bucurat de beneficiile oferite de aceste izvoare.

Există și un vechi mit care spune că zeița Atena i-a cerut fratele ei, Hefaistos, să creeze izvoarele din Edipsos pentru ca Hercule, eroul ei favorit, să se poată odihni aici după fiecare dintre sarcinile primite.

În Edipsos sunt peste 60 de izvoare ce au temperaturi care variază de la 34 la 71 de grade, toate extrem de bogate în minerale și microelemente. Apele termale se ridică printre roci de la o adâncime de 3.000 de metri, iar în cele câteva spa-uri din localitate se pot trata afecțiuni precum durerile de spate și de gât, probleme legate de articulații, reumatisme, probleme ginecologice și circulatorii, etc.

Evia e o poveste în sine, încărcată de istorie și legende, cu mănăstiri străvechi, amfiteatre (în Eretria există unul construit în secolul V î.Hr. unul dintre cele mai vechi din Grecia), sate pitorești, peisaje spectaculoase, plaje ce-ți taie răsuflarea și o bucătărie de care nu te vei sătura prea curând. Rămâne doar să o descoperi în ritmul tău.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇