Majoritatea miniştrilor şi membrilor civili ai Consiliului suveranităţii care gestionează tranziţia în Sudan au fost arestaţi luni, a confirmat Ministerul Informaţiilor din această ţară.
Într-un comunicat, ministerul citat nu precizează însă dacă premierul Abdallah Hamdok face parte dintre liderii arestaţi. Media locale au relatat că soldați neidentificați i-au asediat locuința și l-au plasat în arest la domiciliu.
În ultimele săptămâni, în Sudan, au avut loc tensiuni între armată şi guvernul civil. În capitala Khartoum au fost desfăşurate forţe paramilitare şi armate sudaneze, limitând deplasarea civililor.
Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate, potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, care emite din Dubai, informează Agerpres.
Accesul la telecomunicaţii a fost limitat, aşa că este foarte dificil să obţii informaţii despre ceea ce se întâmplă, anunţă Al Jazeera.
Evenimentele se petrec la doar două zile după ce unele grupuri sudaneze pro-democraţie au avertizat cu privire la o „lovitură” în timpul unei conferinţe de presă.
Internetul a fost întrerupt în toată ţara, după ce demonstranţii s-au adunat pe străzile capitalei Khartoum, pentru a protesta față de aceste arestări, dând foc la mai multe cauciucuri.
Bărbaţi în uniformă militară au blocat drumurile principale care duceau spre capitală, când televiziunea de stat a început să difuzeze cântece patriotice, potrivit Mediafax.
Puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir după trei decenii.
În contextul sporirii tensiunilor interne în această lună, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.
Săptămâna trecută, mai mulţi miniştri au luat parte la proteste ample în mai multe zone din Khartoum şi în alte oraşe din Sudan la adresa perspectivei unui regim militar în acest stat african.