Și Norvegia îşi închide porturile pentru navele ruseşti

Și Norvegia îşi închide porturile pentru navele ruseşti

Porturile norvegiene vor fi închise pentru navele ruseşti, cu excepţia traulerelor, a anunţat vineri guvernul de la Oslo.

De la începutul războiului din Ucraina, Norvegia a adoptat la rândul său, deseori cu o uşoară întârziere, aproape toate sancţiunile decretate de UE împotriva Rusiei.

Vineri, regatul nordic a anunţat că va pune în aplicare a cincea serie de sancţiuni decise de UE în urmă cu trei săptămâni, la 7 aprilie, relatează AFP.

Sancţiunile includ şi o interdicţie de transport de bunuri pe ruta, cu câteva excepţii, dinspre Rusia prin Storskog, punct de trecere între cele două ţări, care împart o frontieră în Arctica.

ADVERTISING

Interdicţia pentru navele care circulă sub pavilion rus de a se opri în porturile norvegiene va intra în vigoare la 7 mai şi nu va viza ambarcaţiunile de pescuit, care îşi descarcă în număr mare capturile în Norvegia, şi nici Arhipelagul Svalbard.

Arhipelagul Svalbard, situat în Arctica, este gestionat printr-un tratat de 100 de ani care le permite tuturor statelor semnate, inclusiv Rusiei, să aibă acolo activităţi economice pe picior de egalitate.

"Sancţiunile sunt mijlocul nostru principal de presiune împotriva regimului rus", a precizat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, într-un comunicat. "Prin urmare, este extrem de important să fim alături de UE şi de alte ţări pentru a continua să slăbim capacitatea Rusiei de a finanţa războiul din Ucraina", a adăugat ea.

ADVERTISING

Opoziţia îi reproşează guvernului de centru-stânga că a adoptat cu întârziere noile sancţiuni, ceea ce în opinia sa risca să ajute Moscova să exploateze o falie în frontul european format ca reacţia la invazia din Ucraina.

Norvegia se temea ca închiderea porturilor sale pentru navele ruseşti să nu pună în pericol cooperarea bilaterală dintre cele două ţări în materie de pescuit.

Din 1976, pe baza unui acord încheiat în plin Război Rece şi considerat exemplar, Norvegia şi Rusia au convenit asupra cotelor de pescuit din mai multe specii în Marea Barenţ, unde se află un stoc preţios de cod.

ADVERTISING

Conform Norvegiei, excepţia acordată navelor de pescuit privind accesul în porturi este conformă cu sancţiunile UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇