Septembrie - luna critică? Oficial: România mai are câteva săptămâni până vor crește mult cazurile de Covid

Septembrie - luna critică? Oficial: România mai are câteva săptămâni până vor crește mult cazurile de Covid

România mai are câteva săptămâni până când numărul de cazuri de Covid va crește semnificativ și varianta Delta va pune probleme și în țara noastră.

Este vorba de cel puțin șase săptămâni, potrivit predicțiilor INSP, dar și luând în calcul experiențele din alte țări, a spus, vineri seara, la Digi 24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în UK, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri.

ADVERTISING

Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a spus Andrei Baciu.

Ar putea fi septembrie o lună critică? Andrei Baciu spune că ar putea să fie un moment dificil, dar și că este important să folosim timpul rămas până atunci pentru a crește gradul de vaccinare în România.

„Avantajul unei rate mari de vaccinare este că nu ai fatalități, nu ai decese. În Anglia, de exemplu, sunt câteva zeci de decese pe zi între zeci de mii de cazuri noi”, a subliniat Andrei Baciu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, nu se mai pune presiune pe sistemul de sănătate și pe societate.

Întrebat ce vor face autoritățile ca în acest interval de timp să crească ritmul vaccinării, secretarul de stat a spus că lupta se duce în mediul rural, pentru că în mediul urban mare, comunitățile au deja un grad ridicat de imunizare. El a estimat la 25-30 la sută localitățile rurale din România în care nu s-a inițiat nicio activitate de vaccinare.

Baciu consideră că rezultatele proaste ale campaniei de vaccinare în mediul rural este cauzat de accesul dificil la vaccinare, dar și de lipsa dorinței de vaccinare.

ADVERTISING

Rata R a trecut de 1 în România. Pandemia a revenit pe creștere - date OMS


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇