Șeful Statului Major american spune că e puțin probabil ca Ucraina să îi poată îndepărta pe ruși din toată țara

Șeful Statului Major american spune că e puțin probabil ca Ucraina să îi poată îndepărta pe ruși din toată țara

Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că Rusia a pierdut războiul din Ucraina din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic. Dar, cu toate acestea, consideră că este puţin probabil ca pe termen scurt Ucraina să poată alunga trupele ruse de pe tot teritoriul ţării, inclusiv din Crimeea.

„Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, alungarea ruşilor din toată Ucraina, inclusiv (…) din Crimeea, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în curând nu este foarte mare din punct de vedere militar”, a declarat generalul Mike Milley într-o conferinţă de presă la Pentagon.

ADVERTISING

El a reluat o declaraţie pe o care o făcuse, de altfel, şi în urmă cu câteva zile.

Potrivit CNN, Milley a declarat că Rusia ocupă acum aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei, iar teritoriile recent recucerite, Herson şi Harkov, „sunt relativ mici în comparaţie cu întregul”.

Şeful Statului Major al SUA a subliniat însă că „ar putea exista o soluţie în care, din punct de vedere politic, ruşii se retrag”, a insistat Milley.

„Armata rusă suferă foarte rău. Aşa că vrei să negociezi într-un moment în care tu eşti în forţă, iar adversarul tău este căzut. Şi este posibil, poate, să existe o soluţie politică. Tot ce spun este că există o posibilitate pentru aceasta. Asta este tot ce spun”, a explicat generalul Milley.

ADVERTISING

În ultimele săptămâni, generalul american Mike Milley a pledat în discuţii interne la Casa Albă pentru negocieri între Kiev şi Moscova, pe măsură ce iarna se apropie, iar trupele în teren s-ar putea afla într-un blocaj.

Dar poziţia lui Milley nu este susţinută pe scară largă de echipa de securitate naţională a preşedintelui Joe Biden, inclusiv de secretarul de stat Antony Blinken şi de consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Niciunul dintre ei nu crede că este momentul să se facă un efort serios pentru discuţii cu privire la Ucraina, a scris CNN citând surse de la Casa Albă.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇