Suedia va livra Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar de până acum

Suedia va livra Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar de până acum

Suedia va livra Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 287 de milioane de dolari, cel mai mare pachet de ajutor militar de până acum, care include un sistem de apărare aeriană, a declarat premierul Ulf Kristersson.

Contribuția anterioară la armament din partea Suediei, care a solicitat să adere la NATO împreună cu Finlanda, a variat de la echipamente simple, precum căști și veste antiglonț, până la grenade de aruncător și rachete, conform Reuters.

"Este un pachet de sprijin militar mai mare decât toate cele opt pachete anterioare la un loc. Este cel mai mare pe care l-am făcut și urmăm exact lista de priorități a ucrainenilor cu privire la ceea ce ei înșiși consideră că au nevoie în acest moment", a declarat Kristersson într-o conferință de presă.

ADVERTISING

Ministrul Apărării, Pal Jonson, a declarat că noul pachet de echipamente militare include un sistem de apărare aeriană și muniție.

Fostul guvern social-democrat suedez, care a pierdut în fața coaliției de dreapta a lui Kristersson în alegerile din septembrie, acceptase mai multe tranșe de ajutor pentru Ucraina, atât militar, cât și umanitar, în valoare de mai bine de 1 miliard de coroane.

Sistemul de artilerie Archer se află de ceva timp pe lista de dorințe a Ucrainei, dar nu a fost inclus în noul pachet de ajutor, deși Jonson nu l-a exclus pentru viitor și a spus că va fi acordat mai mult sprijin.

ADVERTISING

De asemenea, Kristersson a declarat că guvernul urmărește îndeaproape evoluțiile privind explozia de marți din Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, și că sunt necesare mai multe informații pentru a avea o imagine mai clară a ceea ce s-a întâmplat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇