Schäuble, președintele Bundestagului: Avem nevoie de o cooperare mai bună cu Rusia

Schäuble, președintele Bundestagului: Avem nevoie de o cooperare mai bună cu Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Wolfgang Schäuble,  președintele Parlamentului (Bundestag), a contribuit, în urmă cu 30 de ani, la reunificarea Germaniei. În interviul acordat DW, președintele Bundestagului privește în urmă, vorbind și de greșelile făcute, de exemplu, în relația cu Rusia.

DW: Domnule Schäuble, ați avut o contribuție semnificativă la negocierile privind reunificarea Germaniei. Așa vă imaginați pe atunci Germania de azi, 30 de ani mai târziu?

Wolfgang Schäuble: Nu. Dar cine și unde în lume își poate imagina ce va fi peste 30 de ani? Germania s-a schimbat total în acești 30 de ani, la fel ca lumea întreagă.

Nu mai există nicio singură superputere mondială. O vreme îndelungată, SUA au părut singura superputere rămasă. Lumea a devenit mai multidimensională.

Conflictul Est-Vest, al cărui sfârșit nu ni-l puteam imagina, s-a încheiat, ca prin minune, fără război și aproape fără victime. Dar lumea nu a devenit totuşi un loc mai sigur, războaiele au redevenit posibile. Câțiva ani mai târziu doar, chiar în mijlocul Europei.

Fără superputerea SUA, reunificarea Germaniei nu ar fi fost posibilă. Acum, SUA se retrag. Vă îngrijorați de această Americă "neresponsabilă de ordinea mondială"?

Nu, nu aș formula așa. Cred că noi europenii datorăm aceste evoluții fericite de după Al Doilea Război Mondial – cel puțin în vestul și centrul Europei, pentru că est-europenilor le-a fost mai greu – nu în ultimul rând faptului că americanii au învățat din lecțiile Primului Război Mondial și ale perioadei interbelice: și anume că Europa trebuie stabilizată pentru ca aceste probleme să nu se repete.

ADVERTISING

Iar acum lumea s-a schimbat total, de aceea, a spus pe bună dreptate cancelara germană în 2017: "Trebuie să ne asumăm o responsabilitate mai mare în ceea ce privește propria noastră securitate."

Sper că vom fi capabili și pe viitor, deoarece avem valori comune: principiile de bază ale demnității umane, democrația, libertatea, statul de drept, sustenabilitatea ecologică, dreptatea socială. Acestea ne separă fundamental, de exemplu, de modelul chinez, unul de mare succes, care astăzi prezintă și o mare atractivitate.

Dar cu prețul controlului total al întregii vieți economice, sociale și politice. Şi aşa nu ne imaginăm viaţa. De aceea, trebuie să încercăm să dovedim superioritatea ordinii mondiale bazate pe principiile occidentale, pe echilibru și pace, pe sustenabilitate ecologică și stabilitate politică. Este ceva ce însă, din păcate, nu putem face de unii singuri ca europeni.

Dar trebuie să ne asumăm un mare rol în acest sens. Cu cât preluăm mai multă responsabilitate și relevanță, economic, politic, dar și millitar, cu atât vom influența mai bine și dezbaterea publică din SUA. Dacă suntem relevanți, atunci rolul nostru devine mai important.

ADVERTISING

La momentul reunificării, mulți se temeau de o nouă Germanie mai puternică. În prezent, însă, multe voci chiar ne cer să jucăm un rol mai importantEste Germania încă foarte timidă?

Teama de o Germanie mai puternică a fost un subiect mai complicat. Au existat aceste îngrijorări normale în vestul Europei. Ele au fost exprimate de fostul premier britanic Margaret Thatcher, dar și de președintele francez François Mitterrand.

În primele săptămâni de după căderea Zidului Berlinului, cancelarul federal Helmut Kohl a primit cel mai puternic sprijin în Europa de la fostul premier spaniol Gonzales. Restul au fost cu toții mai degrabă reținuți. Mulți se întrebau ce să se aștepte de la o Germanie care redevenea, la 40 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, țara cea mai mare, mai populată și mai puternică economic din Europa!?

Aceste temeri s-au potolit însă relativ repede, pentru că toți au înțeles că această Germanie reunificată este din interes propriu un partener de bază în procesul integrării europene.

Un ministru de Externe polonez a spus odată într-un discurs: înainte ne temeam de puterea Germaniei, azi ne temem mai degrabă de o situaţie inversă.

ADVERTISING

Se remarcă și azi rezistența enormă în rândul populației și al partidelor parlamentare (când vine vorba de preluarea unui rol extern mai amplu - n.red.). Totuși, trebuie să ne obișnuim că alții se așteaptă ca noi să preluăm o parte mare din responsabilitatea generală.

La 30 de ani de la reunificare, între Est și Vest există în continuare o mare inegalitate, economică mai ales. Iar partidele populiste sunt mai puternice în Est.

Aș fi mai reținut privind situația din Germania. Diferențele economice s-au redus, deși situația a fost clară: pe de o parte, o economie de piață socială, perfect integrată timp de 40 de ani în UE, participantă la comerțul mondial; pe de altă parte, o economie socialistă de stat, prea birocratică și necompetitivă.

Din aceste motive economice s-a și prăbușit de altfel blocul estic. Acesta nu a fost capabil să asigure condiții de trai comparabile cu cele din Vestul liber. Ordinea liberă și economia socială de piață și-au demonstrat superioritatea. Aceste premise au lăsat în urma lor diferențe adânci, care se remarcă peste tot în Europa.

În RDG nu a existat nici ocazia ca oamenii să experimenteze organic coabitarea cu cei care au venit la noi din alte părți ale lumii. Nu este deci de mirare că acești oameni, neobișnuiți cu străinii, sunt mai ușor de mobilizat împotriva acestora prin lozinci populiste.

Este valabil nu numai în landurile din estul Germaniei. Priviți și dezbaterile din Cehia, Ungaria sau Polonia. Este un fenomen pentru care nu-i putem învinovăți pe oameni.

Și vreau să o spun foarte clar: deși noi (vest-germanii) trăim deja din anii '60 cu persoane aflate la a treia generație în Germania, ai căror bunici și străbunici au venit la noi din Turcia, încă ne confruntăm cu mari probleme. De aceea, noi, vest-germanii, nu avem de ce să fim aroganți față de est-germani.

Fără Rusia, reunificarea nu ar fi fost posibilă. Președintele rus Putin se simte însă înşelat, istoric, de Vest. A eșuat Vestul în relația cu Rusia?

De când a venit la putere, Putin a urmărit o politică prin care a încercat să repare umilința - în percepţia sa -, suferită de Uniunea Sovietică și face acest lucru în felul său. El nu are dreptate în privința Crimeii.

Dar avem nevoie de o cooperare mai bună și mai onestă cu Rusia. Este un lucru pe care nu toți l-au înțeles, poate nici în America în anii decisivi. Trebuie să încercăm să cooperăm mai bine cu Rusia, respectând întru totul istoria şi năzuinţele Rusiei – la fel și în cazul Chinei.

Fără reunificare, nu ar fi fost nici măcar posibil un personaj politic ca Angela Merkel. Pe moment, puțini își pot imagina o Germanie fără Angela Merkel după 2021. Dvs puteți?

Știți, eu am crescut în perioada în care nimeni nu-și putea imagina Republica Federală fără Adenauer. În acest sens, da: Angela Merkel a trăit în RDG și nu ar fi ajuns cancelară federală fără reunificare. Dar ea este o femeie cu calități total ieșite din comun, ceea ce o deosebește de predecesorii ei.

Se pare că ea este capabilă să orchestreze până și momentul ieșirii ei din scenă. Soția mea a spus demult: "Voi bărbații nu renunțați niciodată de bunăvoie. Doamna Merkel este altfel și va spune singură când e momentul să plece". Și se pare că reușește acest lucru.

Viața va merge mai departe. Cred că și peste zece ani vom fi tot o democrație puternică, liberă, cu respectarea statului de drept. Vom găsi un nou cancelar sau o nouă cancelară. Alegătorii vor decide. Ea nu va mai candida. Iar Germania va merge mai departe, la fel ca și Europa.

Politicianul creștin-democrat (CDU) Wolfgang Schäuble este președintele Parlamentului (Bundestag), fiind de 47 de ani membru al legislativului german. Schäuble a participat în urmă cu 30 de ani la negocierile vizând reunificarea Germaniei și a fost ministru în mai multe cabinete federale.

Interviu realizat de Michaela Küfner

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇