Scandalul cripto FTX: Sam Bankman-Fried a plătit un sfert de miliard de dolari ca să iasă din arest

Scandalul cripto FTX: Sam Bankman-Fried a plătit un sfert de miliard de dolari ca să iasă din arest

Un judecător federal de la New York a acceptat să-l elibereze pe fostul CEO al platformei de schimb de cripromonede FTX, Sam Bankman-Fried, în schimbul unei cauţiuni uriaşe, în valoare de 250 de milioane de dolari.

Sam Bankman-Fried, supranumit ”SBF”, inculpat pentru fraudă, a plătit cauţiunea şi a ieşit liber din tribunalul din Manhattan.

SBF a fost extrădat miercuri seara din Bahamas, unde se afla la sediul FTX.

Uriaşa cauţiune este garantată în parte cu casa din California a părinţilor lui, unde Sam Bankman-Fried este plasat în arest la domiciliu în aşteptarea procesului.

ADVERTISING

În Statele Unite, ”dacă este condamnat pentru fraudă, şi-ar putea petrece restul vieţii în închisoare, dată fiind suma”, estimează avocatul Jacob Frenkel, citat de AFP.

După ce a demisionat în noiembrie din postul de director al FTX - una dintre principalele sale societăţi de criptomonede - oficialii au dezvăluit că au avut loc tranzacţii neautorizate, care ar putea conduce la ”dispariţia” a sute de milioane de dolari.

ADVERTISING

”Portofelele FTS au fost golite de peste 663 de milioane de dolari”, analizează experţii cripto de la Elliptic, iar ”477 de milioane de dolari au fost furaţi, iar restul a fost transferat într-un depozit securizat de FTX”.

Prăbuşirea FTX scoate la iveală o înşelătorie - denumită piramidă Ponzi, un sistem financiar care permite remunerarea unui prim client cu banii unui al doilea, fără să depăşească miza iniţială depusă de client, o manevră rău-famată, devenită celebră după scandalul Bernard Madoff.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇