Povestea "regelui crypto", autorul celui mai răsunător faliment: Cum s-a evaporat în 5 zile o avere de 16 miliarde de dolari

Povestea "regelui crypto", autorul celui mai răsunător faliment: Cum s-a evaporat în 5 zile o avere de 16 miliarde de dolari

Sam Bankman-Fried încă era miliardar la începutul săptămânii trecute, chiar dacă imperiul lui, clădit pe tranzacționarea criptomonedelor, începuse să se clatine. Până vineri, toată averea lui s-a topit.

Potrivit Bloomberg, care a estimat averea lui Sam Bankman-Fried la 16 miliarde de dolari lunea trecută, acest declin este „cea mai mare distrugere a unei averi înregistrată vreodată”. Platforma pentru criptomonede FTX și-a declarat vineri falimentul, iar Sam Bankman-Fried, cunoscut sub abrevierea SBF, și-a dat demisia din funcția de director executiv, relatează CNN.

Supranumit „regele crypto”, autorul dezastrului financiar soldat cu o pagubă de peste un miliard de dolari din fondurile investitorilor este un jucător avid.

Miliardarul dependent de un joc video

În interviurile video în care acesta povestea cum a devenit multimiliardar în cinci ani, se aude sunetul repetitiv al unui mouse, iar tânărul în vârstă de 30 de ani privește constant spre ecranul computerului.

În imagini nu se poate vedea clar activitatea lui pe computer din acel moment, dar postările sale de pe Twitter oferă un indiciu: "Sunt renumit pentru că joc League of Legends (un joc online tip Multiplayer online battle arena - n.red.) în timp ce vorbesc la telefon", a scris el în februarie anul trecut.

ADVERTISING

Într-un schimb de mesaje cu cei aproape un milion de urmăritori de pe Twitter, Bankman-Fried a explicat că "League of Legends" este un mod de a se deconecta de la activitatea intensă de conducere a două companii care tranzacționau în fiecare zi miliarde de dolari. "Unii oameni beau prea mult. Eu joc League", a arătat el.

După prăbușirea imperiului său, a ieșit la iveală o altă poveste despre SBF. Într-o postare de pe blogul gigantului de capital de risc Sequoia Capital, acesta juca "League of Legends" în timpul unei ședințe video foarte importante cu o echipă a acestui grup. Asta nu i-a făcut pe cei de la Sequoia Capital să dea înapoi: au investit 210 milioane de dolari în compania lui Bankman-Fried. Săptămâna aceasta, Sequoia Capital a șters postarea de pe blog și a marcat ca pierdere investiția făcută în FTX, relatează BBC.

Nu este singurul investitor care a pierdut o sumă imensă după ce imperiul creat de Bankman-Fried, cu o valoare totală de 32 de miliarde de dolari, s-a năruit. FTX avea un număr estimat de 1,2 milioane de utilizatori înregistrați care tranzacționau Bitcoin și alte criptomonede.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mulți dintre ei, de la traderi experimentați până la fani ai monedelor virtuale, se întreabă acum dacă vor mai recupera vreodată banii pierduți. Și niciunul nu se aștepta ca acest tânăr strălucitor să devină autorul unui colaps financiar de proporții.

Bankman-Fried era geniul irezistibil, descurcăreț și altruist, care și-a clădit succesul impresionant prin forțe proprii, complet diferit de "rechinii" care mișună în sectorul financiar american.

Cum a făcut SBF primul milion

A studiat fizica și matematica la prestigioasa universitate americană Massachusetts Institute of Technology (MIT), dar a spus că lecțiile învățate în căminele studențești l-au condus pe calea îmbogățirii.

Într-un interviu difuzat luna trecută de postul de radio BBC, el a povestit cum a fost atras de mișcarea "altruismului eficient", o comunitate de oameni "care încearcă să găsească ce lucruri practice poți face cu viața ta pentru a avea un impact cât mai pozitiv asupra lumii".

SBF a susținut că a decis să intre în banking ca să facă rost de cât mai mulți bani pe care să-i îndrepte spre cauze nobile.

Într-un stagiu scurt la firma Jane Street din New York a învățat cum să tranzacționeze acțiuni, dar i s-a părut plictisitor și a decis să lucreze cu Bitcoin.

ADVERTISING

A observat variațiile valorii Bitcoin în diferite schimburi de criptomonede și a început să facă arbitraj - cumpărând Bitcoin din locuri unde se vindea ieftin și vânzând în alte locuri unde era mai scump. După o lună de câștiguri modeste, s-a unit cu câțiva foști colegi de facultate și a deschis o firmă de tranzacționare, numită Alameda Research.

I-au trebuit zeci de săptămâni, presărate cu multe nopți albe, ca să-și dea seama cum poate mișca banii eficient între bănci și peste granițe. Dar după trei luni, el și echipa lui au dat lovitura. În ianuarie 2018, făceau deja un milion de dolari pe zi.

Sam Bankman-Fried a devenit oficial miliardar în 2021, după ce a fondat a doua lui companie și cea mai de succes afacere proprie, FTX. Bursa lui a ajuns a doua cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor, cu un volum zilnic de tranzacții de 10-15 miliarde de dolari.

La începutul acestui an, FTX a atins o valoare de 32 de miliarde de dolari și era un brand renumit, cu o arenă din NBA care îi purta numele și susținători celebri precum Tom Brady, starul ligii profesioniste de fotbal american.

Decăderea miliardarului care ajuta concurența

În același timp, Bankman-Fried părea că n-a uitat de unde plecase și le arăta urmăritorilor de pe Twitter secvențe din viața lui. De cele mai multe ori își petrecea nopțile într-un sac de dormit, lângă biroul din sediul firmei. Într-o altă postare, el a scris în zori: "N-am putut să dorm. Înapoi la treabă."

Tânărul vorbea și despre acțiunile sale filantropice. Luna trecută, el a declarat pentru BBC Radio că a donat "câte sute de milioane". Generozitatea lui nu s-a oprit aici. În ultimele șase luni, "regele crypto" a mai primit un titlu neoficial, "Cavalerul Alb Crypto", pentru că ajuta alte firme din sector care aveau probleme.

După scăderea prețului criptomonedelor în acest an, așa-numita "iarnă cripto" e în toi. Însă în timp ce alte companii din sector se clătinau, Bankman-Fried distribuia fonduri de salvare de sute de milioane de dolari. Întrebat de ce se oferă să ajute alte firme, el a spus pentru CNBC că tot sectorul are de pierdut dacă sunt probleme. "Și nu este corect pentru clienți", a adăugat el.

El a susținut, totodată, că deținea un fond de rezervă de două miliarde de dolari pe care îl putea folosi pentru a salva companiile cripto cu probleme.

Săptămâna trecută, în această categorie a intrat chiar el, încercând să strângă bani pentru a-și salva compania și clienții. Suspiciunile despre stabilitarea FTX au început să răsară după publicarea unui articol pe site-ul CoinDesk care sugera că prima firmă de tranzacționare a lui Bankman-Fried, Alameda Research, se bazează pe un capital creat de FTX, nu pe unul independent.

În cotidianul Wall Street Journal au apărut și acuzații conform cărora Sam Bankman-Fried a transferat în secret 10 miliarde de dolari din fonduri ale clienţilor de la FTX către Alameda Research.

Începutul sfârșitului a devenit vizibil câteva zile mai târziu, când principalul concurent al FTX, Binance, a vândut public toți tokenii cripto care aveau legătură cu FTX. Clienții au intrat în panică și au început să retragă miliarde de dolari din platforma de tranzacționare a criptomonedelor.

Retragerile au fost blocate, iar Bankman-Fried a încercat să vină cu un plan de salvare. Tentativa de preluare de către platforma rivală Binance a eşuat, declanșând cel mai grav colaps produs în ultimii ani în sectorul criptomonedelor.

Câteva zile mai târziu, FTX și-a declarat falimentul, unele surse estimând pierderea între un miliard şi două miliarde de dolari.

Bankman-Fried a prezentat scuze în mai multe mesaje postate pe Twitter. "Îmi pare rău, încă o dată, că am ajuns aici", a scris el, declarându-se șocat de această situație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇