Scandal de spionaj între Sofia și Moscova: Rusia expulzează doi diplomați bulgari

Scandal de spionaj între Sofia și Moscova: Rusia expulzează doi diplomați bulgari

Rusia a anunţat, marţi, expulzarea a doi diplomaţi bulgari, ca represalii la expulzarea a doi diplomaţi ruşi de către Sofia în luna martie, pe fondul unui caz de spionaj şi de tensiuni exacerbate între Moscova şi Occident.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, această decizie a fost adusă la cunoştinţa ambasadorului Bulgariei la Moscova, care a fost convocat la sediul MAE rus, scriu AFP şi Reuters.

Decizia autorităţilor ruse îi vizează pe secretarul I al serviciului consular şi secretarul I al ambasadei Bulgariei responsabil cu probleme comerciale şi economice.

„Această măsură este un răspuns la decizia nefondată a părţii bulgare de a declara doi angajaţi ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata”, adaugă MAE rus.

Autorităţile bulgare au decis expulzarea acestora în martie după deconspirarea unei presupuse reţele de spionaj în beneficiul Moscovei, caz în care mai mulţi dintre cei suspectaţi sunt responsabili ai Ministerului Apărării din Bulgaria.

ADVERTISING

Un ”război” al expulzărilor

Bulgaria întreţine în mod tradiţional relaţii economice strânse cu Rusia, dar din octombrie 2019 mai multe cazuri de spionaj au dus la tensiuni în relaţiile dintre cele două ţări.

Cinci diplomaţi ruşi şi un asistent tehnic de la ambasada rusă fuseseră expulzaţi anterior.

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat în ultimele săptămâni expulzările în creştere de diplomaţi pe fondul exacerbării tensiunilor.

Moscova a expulzat în special zece diplomaţi americani ca răspuns la expulzarea de către Washington a aceluiaşi număr de diplomaţi ruşi. De asemenea, ambasadorul rus din SUA a fost rechemat la Moscova pentru consultări, iar marţi s-a aflat că şi ambasadorul american în Rusia va pleca la Washington tot "pentru consultări", după ce Kremlinul a exercitat presiuni asupra plecării acestuia.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇