Șase români, inculpați în Franța pentru că au furat motoare de bărci de sute de mii de euro

Șase români, inculpați în Franța pentru că au furat motoare de bărci de sute de mii de euro

Şase români au fost inculpaţi pentru furturi de motoare şi echipamente de ambarcaţiune pe o perioadă de mai bine de un an în mai multe departamente inclusiv Gironde, cu prejudicii estimate la 320.000 de euro, relatează AFP, citând surse din cadrul poliţiei.

Reperaţi în Franţa la sfârşitul lunii septembrie, la întoarcerea din România, unde petrecuseră vara, aceşti şase indivizi, „în special mobili” şi care aveau „un punct de sprijin” în apropiere de Langon (Gironda), au fost arestaţi miercuri dimineaţă, la câteva ore după „o tentativă de jaf la un magazin nautic în Gironde”.

Aceştia sunt bănuiţi că au furat „câteva zeci” de motoare şi „unele echipamente electroportabile de mare valoare” pentru o sumă estimată la peste 320.000 de euro, a declarat pentru AFP colonelul Jean-Charles Bidaut, comandantul secţiei de cercetare din Bordeaux.

Potrivit jandarmeriei, ancheta începută în septembrie 2021 a permis identificarea unui „grup infracţional organizat” format din „trei autori principali cu experienţă” şi „mai mulţi complici” care ajutau la depozitarea bunurilor furate, duse de transportatori în România, unde motoarele erau revândute.

Membrii acestui grup „s-au mişcat mult în România şi în toată Europa, probabil că le putem imputa şi alte furturi în altă parte (decât în ​​Franţa)”, a subliniat colonelul Bidaut, potrivit căruia ancheta a necesitat „multă muncă de monitorizare”.

Potrivit jandarmeriei, cei şase arestaţi au acţionat în principal în Gironde, dar şi în Landes, Loire-Atlantique şi Lot. Aceştia şi-au recunoscut „în mare măsură” implicarea lor în timpul audierilor.

Prezentaţi unui judecător de instrucţie al jurisdicţiei interregionale specializate (Jirs) Bordeaux, aceştia au fost inculpaţi pentru „furt şi grupare infracțională organizată”. Doi dintre ei au fost închişi, ceilalţi fiind plasaţi sub control judiciar.

Cei șase au vârste cuprinse între 29 şi 42 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇