Săptămâna 28 de proteste: Zeci de mii de israelieni au ieșit pe străzi. Crește miza (Video)

Săptămâna 28 de proteste: Zeci de mii de israelieni au ieșit pe străzi. Crește miza (Video)

Zeci de mii de israelieni au ieşit sâmbătă pe străzile din Tel Aviv şi din alte oraşe pentru a protesta faţă de controversatul plan de reformă a sistemului judiciar, considerat de contestatarii săi drept o derivă autoritară. Este a 28-a săptămână consecutivă în care au loc protestele.

Manifestaţiile, organizate săptămânal de când acest proiect de lege a fost dezvăluit în ianuarie, au loc la câteva zile după ce parlamentul a aprobat o măsura cheie a reformei prezentate de guvernul lui Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria ţării, relatează AFP.

ADVERTISING

Clauza votată marţi urmăreşte să anuleze posibilitatea ca puterea judiciară să se pronunţe asupra "caracterului rezonabil" al deciziilor guvernului.

„Aceasta este o bătălie pentru ţară, vrem ca Israelul să rămână democratic, iar legile dictatoriale nu îşi au locul aici", a declarat pentru AFP o manifestantă, Nili Elezra, 54 de ani.


"Lucrurile vor merge prost. Oamenii pleacă deja, se pierd bani, investitorii fug, lumea nu vrea să vorbească cu noi, nimeni nu este mulţumit de ceea ce se întâmplă aici", a subliniat ea.

ADVERTISING

Confruntat cu o opoziţie acerbă şi cu critici internaţionale tot mai mari, în special din partea preşedintelui american Joe Biden, Netanyahu a ordonat în martie o "pauză pentru dialog", dar acesta a eşuat.

Pentru Elad Ziv, următoarele săptămâni se anunţă cruciale: "avem două săptămâni şi jumătate înainte de încheierea sesiunii de vara a parlamentului şi trebuie să le blocăm", a declarat pentru AFP acest programator de 45 de ani.

Anunţată la scurt timp după învestirea guvernului format la începutul anului de Netanyahu cu sprijinul partidelor de extremă dreapta şi al formaţiunilor evreieşti ultraortodoxe, reforma judiciara urmăreşte în special reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată.

ADVERTISING

Oponenţii reformei consideră că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă iliberală sau autoritară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇