Să-ţi vinzi copilul nu e infracțiune în România, explică o instanță din Cluj

Să-ţi vinzi copilul nu e infracțiune în România, explică o instanță din Cluj

O instanță din Cluj a stabilit că vânzarea unui copil nu este infracțiune la noi în țară.

În 2019, DIICOT trimitea în judecată pentru trafic de minori un bărbat și o femeie. Ea și-a vândut copilul pentru 2.100 de lei, potrivit Libertatea.

În schimb, zilele trecute, cei doi au primit pedepse cu suspendare, însă pentru două infracţiuni de fals, nu pentru trafic de minori.

Femeia, pe nume Andreea, voia să-și abandoneze copilul în spital la scurt timp după ce a născut, dar un bărbat, Lai, s-a oferit să-l cumpere, așa că i-a făcut buletin provizoriu femeii, iar ulterior la starea civilă a spus că el este tatăl copilului. Astfel, el a fost trecut în certificatul de naştere ca tată, iar „adopția” s-a încheiat rapid.

ADVERTISING

„A fost o adopţie prescurtată”, şi-a motivat Lai, în instanţă, bunele intenţii.

În iulie, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat pe ambii la 2 ani şi 4 luni cu suspendare, achitându-i pentru infracțiunea de trafic de minori, pentru că probele nu au demonstrat „că traficarea minorului a avut drept scop exploatarea acestuia”.

„În lipsa unei legiferări exprese a acestei manopere de «vânzare a copilului» unei alte persoane, chiar prin obținerea unor foloase materiale de către tutorele copilului, dar în lipsa scopului de exploatare a copilului – care să fie și dovedit – instanța de judecată nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În prezent, nu există lege în România care să incrimineze explicit vânzarea de copii.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro;

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇