Rușii l-ar fi răpit pe șeful centralei nucleare Zaporojie. AIEA cere clarificări

Rușii l-ar fi răpit pe șeful centralei nucleare Zaporojie. AIEA cere clarificări

Directorul centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit vineri de ruși, susține Petr Kotin, directorul Energoatom, agenția de stat ucraineană responsabilă de centrală. 

Potrivit publicației Pravda, acesta povestește că rușii au oprit mașina în care se afla Igor Murașov, l-au scos cu forța și l-au legat la ochi, după care ucrainenii i-au pierdut urma.

El este principalul și singurul responsabil „pentru siguranța nucleară și de radiații a centralei nucleare de la Zaporojie, iar detenția sa reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa”, a mai spus Kotin.

ADVERTISING

Nu există încă informații despre locul și soarta lui Igor Murașov, dar Kotin susține că Rusia încearcă să transfere centrala nucleară Zaporojie companiei ruse de energie Rosatom și, în context, "încearcă să determine personalul nostru să semneze contractele de muncă pe Rosatom".

"Ne aşteptăm să încerce să-l determine (pe Igor Murașov - n.r.) să accepte această mişcare a ruşilor de a acapara centrala nucleară Zaporojie de Rosatom", a spus Petr Kotin, citat de BBC.

Centrala nucleară este în prezent operată de circa 7.000 de oameni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie. "Am contactat autorităţile ruse şi cerem clarificări", a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

Rusia nu a comentat public nicio informaţie, scrie Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇