Rusia spune că va înfiinţa 12 noi baze militare din cauza extinderii NATO

Rusia spune că va înfiinţa 12 noi baze militare din cauza extinderii NATO

Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, a anunţat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

„Până la sfârşitul anului, 12 baze militare şi unităţi vor fi desfăşurate în Districtul Militar Vest”, a anunţat Şoigu, în faţa cadrelor din ministerul său şi din cadrul armatei.

El nu a precizat natura acestor instalaţii militare şi nici mărimea acestora.

Şoigu a invocat o "creştere a ameninţărilor militare la fronterele ruse", menționând exerciţiile militare NATO "Defender Europe" - în curs, la vest şi la sud-vest de Rusia şi în Arctica.

Altă ameninţare amintită sunt "candidaturile la aderarea la NATO ale vecinilor noştri apropiaţi Finlanda şi Suedia".

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că răspunsul la această extindere urmează să fie decis în funcţie de desfăşurări ale NATO în aceste ţări, însă a minimalizat importanţa acestor aderări aşteptate.

Helsinki şi Stockholmul au decis să adere la NATO din cauza invaziei ruse a Ucrainei vecine, considerând că Moscova este o ameninţare, după ce, timp de decenii, inclusiv în timpul Războiului Rece, cele două ţări nordice au ales să nu se alinieze militar.

Rusia a anunţat că a lansat asaltul în Ucraina atât cu scopul de a împiedica un pretins genocid al unor populaţii rusofone, cât şi cu scopul de a împiedica o extindere a NATO.

Ziua 86 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇