Rusia spune că Ucraina nu vrea să negocieze. Ambele țări se acuză reciproc de crime de război

Rusia spune că Ucraina nu vrea să negocieze. Ambele țări se acuză reciproc de crime de război

Rusia a acuzat vineri Ucraina că se fereşte să se reaşeze la masa negocierilor, deşi însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat acest lucru.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Moscova a propus ca negocierile să se desfăşoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varşovia, relatează agenţiile DPA, EFE şi Reuters.

Apoi, dialogul ”a luat o pauză” şi ”comunicarea a fost întreruptă”, a susţinut el, acuzaţii la care Kievul deocamdată nu a răspuns public.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

”Din păcate, în timpul acestei pauze au fost desfăşurare sisteme de lansatoare multiple de rachete în cartiere rezidenţiale, inclusiv la Kiev”, a mai spus Peskov.

Aceeaşi acuzaţie a venit din partea Ministerului rus al Apărării, care a anunţat că armata ucraineană desfăşoară lansatoare multiple de rachete şi piese de artilerie în zone urbane populate, pentru a folosi populaţia civilă ca ”scuturi umane”.

”Folosirea de către regimul de la Kiev a cartierelor rezidenţiale pentru a stabili poziţii ale artileriei sale este o crimă de război”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

ADVERTISING

Anterior şi Ucraina a acuzat Rusia de posibile crime de război, ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba afirmând că în prezent autorităţile ucrainene strâng probe pe care să le trimită Curţii Penale Internaţionale. El a menționat atacuri ale trupelor ruse asupra unei grădiniţe şi unui orfelinat.

După o etapă iniţială de lovituri cu aviaţia şi rachete vizând obţinerea superiorităţii aeriene şi paralizarea centrelor de comandă ale armatei ucrainene, trupele ruse desfăşurate la sol avansează în interiorul Ucrainei pe mai multe axe, dinspre nord, est şi sud, consemnează AFP. Dar efortul militar principal este concentrat în prezent pe capitala Kiev, unde sunt în desfăşurare lupte.

ADVERTISING

Potrivit Ministerului Apărării ucrainean, armata rusă a suferit pierderi grele în primele două zile de ofensivă, pierzând circa 2.800 de soldaţi, circa 80 de tancuri şi aproximativ 500 de blindate, plus 10 avioane şi 7 elicoptere, date neverificate de alte surse.

Totuşi, aşa cum remarcă şi un responsabil militar american citat de Reuters, armata rusă se loveşte de o rezistenţă mai puternică decât se aştepta şi ofensiva ei a pierdut din impulsul iniţial, iar în pofida atacurilor aeriene sistemul de comandă şi control al armatei ucrainene este intact.

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇