Rusia și Ucraina au semnat acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale (Video) Prețurile mondiale au scăzut

Rusia și Ucraina au semnat acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale (Video) Prețurile mondiale au scăzut

Acordul care permite Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră a fost semnat la Istanbul, informează BBC. Prețul cerealelor la nivel mondial a scăzut, după anunțarea semnării acordului.

Acordul a fost semnat de reprezentanții Moscovei și ai Kievului, dar și de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU Antonio Guterres. Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, iar din partea Rusiei a participat Ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

In full: Russia and Ukraine sign a deal on grain exports

Acordul va permite reluarea exporturilor de cereale din Ucraina prin toate porturile sale de la Marea Neagră. Este vorba de peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile Ucrainei, a căror lipsă se simte acut pe piaţa mondială.

ADVERTISING

Șeful ONU, Antonio Guterres, a spus, după semnare, că este „un acord fără precedent semnat între două părţi implicate într-un conflict sângeros” și că trebuie recunoscut meritul celor care au facilitat acest moment, președintelui Erdogan și guvernului turc. De asemenea, el le-a transmis reperezentanților Ucrainei și Rusiei mulțumiri, spunând „ați trecut de obstacole și ați dat deoparte diferențele, pentru bunăstarea lumii”.

”Astăzi, există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată. (...) Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a declarat Guterres.

ADVERTISING

Șeful ONU a mai spus că acordul va reprezenta o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia este ”mândră” că este ”esenţială” în cadrul acestei iniţiative, care va juca un ”rol major în soluţionarea crizei alimentare globale care a fost pe agenda zilei de mult timp”.

ADVERTISING

”Acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară şi la controlul inflaţiei în întreaga lume”, a spus Erdogan.

El a mai spus că acordul va fi implementat de o comisie de cooperare, cu sediul la Istanbul.

Oficialii de la Kiev au precizat că acordul încheiat nu a fost semnat direct cu Rusia, ci au fost două acorduri în oglindă și Ucraina și Rusia au semnat câte un acord cu Turcia și ONU.

După semnarea acordului, prețurile mondiale ale cerealelor au scăzut - la contractele futures pentru grâu, de pe bursa de la Chicago, prețul a scăzut cu 3%, iar la grâul de morărit a scăzut cu peste 4%. Și grâul furajer s-a ieftinit, cotația de la bursa din Marea Britanie scăzând cu 3%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇