Profesorul Cristi Preda, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, a povestit cum a intervenit pentru ca un profesor universitar din Kabul ce era în pericol să fie linșat de talibani să fie extras de autoritățile române.
”Pe 23 august, colegul meu Radu Carp mi-a adus la cunoștință că a fost contactat de un profesor de la Universitatea Avicenna din Kabul – pe nume Zaker Hussain Ershad – care era în pericol de a fi linșat de talibani și care dorea să obțină protecție la Universitatea din București, la recomandarea unor colegi italieni cu care au cooperat în anii din urmă atât el, cât și mai mulți profesori ai Universității din București.
Am solicitat, ca decan, sprijinul rectorului UB, Marian Preda, apoi al Celulei de criză de la MAE și, în particular, sprijinul lui Cornel Feruță, secretar de stat (și absolvent al FSPUB).
Autoritățile de la București l-au introdus pe Zaker Hussain Ershad pe lista afganilor protejați de statul român. Au urmat zile foarte tensionate, în care operațiuni de 'extragere' din Kabul au fost pregătite și, sub amenințarea armelor, anulate chiar în preajma aeroportului din capitala afgană.
Scenarii alternative - inclusiv 'evadări' în țări limitrofe - au fost luate în calcul”, povestește Preda pe Facebook.
Fostul europarlamentar spune că în cele din urmă Zaker Hussain Ershad a reușit să ajungă, via Pakistan, în siguranță în România.
”Atât eu, cât și cei câțiva colegi din UB care erau la curent cu acest caz, am stat cu sufletul la gură până ce MAE a reușit să asigure protecția convoiului care a ajuns, via Islamabad, în București zilele trecute.
Le suntem recunoscători profesioniștilor din MAE și colaboratorilor lor din alte instituții care au reușit să ofere protecția unui stat european pentru peste 135 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, unul singur e universitar”, mai scrie Preda.
El anunță că ”Zaker Hussain Ershad, eminent specialist în chestiunile politice privitoare la Asia centrală, cu stagii post-doctorale în SUA, cu o experiență instituțională foarte bogată, va colabora în următorul an academic cu Facultatea de științe politice a Universității din București”.
”Ne bucurăm să fim gazdă pentru un universitar cu convingeri democratice, apărător al egalității în drepturi și al libertății academice”, își încheie Preda postarea.
Amintim că România a trimis mai multe avioane pentru a extrage din Afganistan cetățeni români, afgani, dar și de alte naționalități, după ce conducerea țării a fost preluată de talibani, după retragerea trupelor americani și aliate.
La începutul lunii septembrie, ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunța că în Afganistan mai sunt 8 cetățeni români, care însă nu au dorit să fie evacuați. 7 dintre ei lucrează pentru ONU, iar unul pentru un ONG.
Citește mai multe despre operațiunile de evacuare din Afganistan: