Până la urmă, reuniunea UE-AstraZeneca va avea loc UPDATE

Până la urmă, reuniunea UE-AstraZeneca va avea loc <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Compania farmaceutică AstraZeneca va participa, până la urmă, la întrevederea cu UE privind vaccinurile antiCOVID, scrie Independent.

Anterior, un înalt oficial european a comunicat că AstraZeneca s-a retras de la reuniunea ce urma să aibă loc miercuri cu Uniunea Europeană pentru a discuta despre livrările de vaccinuri.

El a menţionat că UE continuă să ceară companiei explicaţii suplimentare despre anunţul de săptămâna trecută conform căruia va reduce livrările de vaccinuri către Uniune în primul trimestru al anului, din cauza unei 'scăderi de randament'.

ADVERTISING

AstraZeneca fusese deja convocată de două ori luni pentru a da explicaţii în faţa reprezentanţilor statelor membre şi ai Comisiei Europene, potrivit agenţiilor Reuters şi AFP.

Justificările sale au fost considerate 'nesatisfăcătoare', astfel încât o nouă reuniuneeste prevăzută pentru miercuri.

Scandalul

Directorul executiv al gigantului farmaceutic AstraZeneca, Pascal Soriot, a făcut anterior apel la publicul european să dea dovadă de înţelegere în privinţa întârzierilor în livrările plănuite de vaccinuri anti-COVID-19, subliniind însă că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar, transmite miercuri dpa.

ADVERTISING

'Nu este un angajament pe care îl avem cu Europa', a declarat Soriot pentru cotidianul italian La Reppublica. Din punct de vedere contractual, 'noi am spus că vom face toate eforturile posibile', a adăugat el.

Uniunea Europeană a semnat contractul cu compania britanico-suedeză cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, dar se aştepta ca livrările să aibă loc cam în acelaşi timp, a mai spus Soriot în interviul publicat marţi seară.

Comisia Europeană, care a semnat un contract în august pentru până la 400 milioane de doze de vaccin dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, este furioasă pe producător după anunţul de săptămâna trecută.

ADVERTISING

Comisia a spus că aştepta 80 milioane de doze până la finalul lui martie, însă acum anticipează ca va primi doar 31 milioane.

Pentru UE, 'ţinta este să livrăm 17 milioane de doze până în februarie', a spus Pascal Soriot în interviu, subliniind că vaccinul este produs fără profit.

Oficiali UE vor avea miercuri o a treia reuniune de criză cu reprezentanţi ai statelor membre şi ai companiei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇