Rețelele de socializare au devenit teritoriul miliardarilor extremiști și iadul oamenilor obișnuiți

Rețelele de socializare au devenit teritoriul miliardarilor extremiști și iadul oamenilor obișnuiți

Kanye West, Elon Musk și Donald Trump, „cei trei cavaleri ai dreptății pe rețelele de socializare”, susțin în cor că promovează discursul liber atunci când resping moderarea conținutului sensibil. Dar în absența moderării, oamenii obișnuiți devin victimele conținutului abuziv.

Platforma de socializare Parler, de orientare conservatoare, a anunțat luni că a fost cumpărată de rapperul Kanye West, care în această lună a fost suspendat pe Twitter pentru o postare antisemită. Într-un comunicat al fondatorului rețelei se arată că artistul care și-a schimbat legal numele în Ye a făcut „o mișcare emoționantă în terenul spațiului media al discursului liber”, unde „el nu va mai trebui să se teamă că va fi scos din nou din social media”.

West a declarat pentru Parler că "într-o lume în care opiniile conservatoare sunt considerate controversate, trebuie să ne asigurăm că avem dreptul să ne exprimăm liberi". Aceasta este prima lui postare pe Parler:

Această mișcare atestă că mai multe rețele de socializare ar putea cădea în curând în mâinile unor oameni bogați care vor folosi ca pretext discursul liber pentru a exprima opinii de genul celei expuse de West pe Twitter, arată Kara Alaimo, profesor asociat la școala de comunicare Lawrence Herbert din cadrul Universității Hofstra și fostă purtătoare de cuvânt pentru afaceri internaționale în cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA în administrația Obama, într-un articol publicat de CNN.

ADVERTISING

Elon Musk, încă aflat în cărți pentru a cumpăra Twitter, a spus că platforma de socializare ar trebui să fie "o arenă intruzivă a discursului liber". Iar fostul președinte american Donald Trump, care a fost eliminat de pe Facebook și Twitter după atacul asupra Capitoliului, în ianuarie 2021, a fondat platforma Truth Social, care se autoproclamă "Raiul discursului liber".

Dacă West și Musk semnează acordurile de preluare, aceste trei platforme de socializare vor
servi, aproape sigur, ca ecosisteme ale gândirii conservatoare. Asta va face ca opiniile celor care intră pe aceste rețele să devină mai extreme, ceea ce va afecta mediul politic, anticipează Alaimo, precizând că acest lucru se întâmplă când oamenii care gândesc similar se adună și își reafirmă și susțin convingerile.

West, Musk și Trump susțin la unison că promovează discursul liber atunci când resping moderarea conținutului sensibil. Însă în lipsa moderării, oamenii obișnuiți cad victime conținutului abuziv.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un studiu din 2020 realizat pe femei din 51 de țări de divizia de cercetare și analiză a Economist Group a arătat că 38% au căzut victime violenței online, de la hărțuire la doxxing (dezvăluirea publică a datelor de identificare personală), femeile de culoare fiind cel mai afectate, potrivit Amnesty International.

Conținutul antisemit a explodat, de asemenea, în mediul online. Un raport din 2021 difuzat de organizația Center for Countering Digital Hate a arătat că 714 postări antisemite de pe cinci rețele de socializare aveau peste 7,3 milioane de vizualizări.

Situația femeilor este una aparte: când devin victime ale urii online, ele tind să-și închidă blogurile, să evite site-urile pe care obișnuiau să le frecventeze și să-și reprime orice comentariu politic, arată Mary Anne, profesoară de drept la Universitatea din Miami.

De fapt, așa-zisul discurs liber se transformă într-o formă cinică de cenzură care îndepărtează vocile celor care sunt atacați de utilizatorii de pe platformele sociale.

ADVERTISING

Kanye West a descris deja Parler drept un loc în care vederile conservatoare pot înflori. E greu de crezut că oamenii cu alte opinii vor intra pe Truth Social, dată fiind asocierea sa cu Trump.

Dacă femeile, persoanele de culoare și alții încep să părăsească Twitter, această rețea va deveni una conservatoare, iar opiniile celor care vor rămâne vor deveni mai dure.

"Când oamenii care au aceleași idei se întâlnesc, ajung adesea să se gândească la o versiune mai extremă a ceea ce credeau înainte de a începe să vorbească între ei", a scris Cass Sunstein, profesor de drept la Harvard, în volumul "On Rumors: How Falsehoods Spread, Why We Believe Them, and What Can Be Done". El susține că acest lucru se întâmplă pentru că schimbul de opinii le întărește convingerile preexistente și îi face mai încrezători.

Prin urmare, când conservatorii se adună pe rețelele de socializare, e de așteptat ca opiniile lor să se îndrepte și mai mult spre extrema dreaptă, scrie Alaimo, dând ca exemplu felul în care Rush Limbaugh și alți realizatori de talk-show-uri radicale au alterat scena politică americană în anii '90, pregătind cu mult timp înainte terenul pentru președinția lui Trump - tot așa, opiniile de extremă dreapta de pe aceste rețele ar putea avea un impact uriaș asupra politicii, crede ea.

"Nu este greu de imaginat că oamenii care comunică pe aceste site-uri s-ar putea uni pentru a susține și alege candidați politici care își împărtășesc viziunile asupra lumii", scrie aceasta, arătând că e de așteptat ca proprietarii platformelor să-și amplifice vederile, chiar și când acestea sunt sexiste, misogine, rasiste sau propagă alt tip de ură.

Kara Alaimo este convinsă că dacă West ajunge să preia Parler, iar Musk devine proprietarul Twitter, pe rețelele de socializare se va dezvolta ecosistemul conservator deja existent, iar așa-zisul discurs liber îi va izgoni pe cei care devin victimele urii online. Cei care vor rămâne vor deveni și mai extremiști în urma interacțiunii dintre ei, cultivând o ideologie de extremă-dreapta periculoasă.

"Să ne gândim doar la ceea ce acești proprietari au postat deja, Musk sugerând recent că ar fi bine ca China să controleze Taiwanul și Rusia să ia o parte din Ucraina, iar West difuzând un clip cu o sosie a lui Pete Davidson, iubitul de atunci al fostei soții, Kim Kardashian, fiind răpit și îngropat. Dacă așa vor arăta rețelele de socializare în viitor, ar trebui să ne temem toți", conchide Alaimo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇