Mai întâi Google a suspendat reţeaua de socializare Parler din magazinul său de aplicaţii, cerând o moderare fermă a conţinutului.
Apple i-a dat la rândul său iniţial un termen de 24 de ore pentru un plan detaliat de moderare a conţinutului, din cauza postărilor care incită la violenţă de pe platforma Parler, care este preferată de mulţi susţinători ai preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters.
Ulterior, însă, Apple a anunţat că suspendă şi ea Parler de pe platforma sa de aplicaţii.
Măsurile luate de cele două companii din Silicon Valley arată că reţeaua de socializare care este considerată un refugiu al persoanelor excluse de pe Twitter ar putea să nu mai fie disponibilă pentru a fi descărcată pe principalele magazine de aplicaţii din lume.
Parler este în continuare disponibilă în browserele mobile.
Utilizatorii cu vederi de dreapta din Statele Unite s-au îndreptat căre Parler, aplicaţia de mesagerie Telegram şi site-ul de socializare Gap, din cauza politicilor mai agresive de monitorizare a comentariilor politice ale platformelor principale, cum sunt Twitter şi Facebook.
Twitter a suspendat permanent contul preşedintelui american Donald Trump.
Google a făcut, vineri, referire la politicile sale împotriva aplicaţiilor care promovează violenţa şi a dat exemple recente de pe Parler, între care o postare de vineri care începea cu ”Cum să ne recuperăm ţara? Aproximativ 20 de atacuri coordonate” şi o alta care promova ”Un marş al unui milion de membri de miliţie” în Washington.
Directorul general al Parler, John Matze, a afirmat vineri, într-o postare, că Apple aplică Parler standarde pe care nu şi le aplică sieşi.
Apple a făcut referire, într-o scrisoare adresată Parler, la participanţii la asaltul împotriva clădirii Capitoliului.
”Conţinutul care pune în pericol bunăstarea altora sau are rolul să incite la violenţă sau la alte acte ilegale nu poate fi acceptat niciodată pe App Store”, afirmă Apple în scrisoare.
Ulterior, sâmbătă, Apple a precizat pentru TechCrunch:
"Am susținut întotdeauna diverse puncte de vedere reprezentate pe App Store, dar pe platforma noastră nu există loc pentru amenințări de violență și activitate ilegală. Parler nu a luat măsuri adecvate pentru a aborda proliferarea acestor amenințări la adresa siguranței oamenilor. Am suspendat Parler din App Store până când vor rezolva aceste probleme".
Un investitor al Parler, Dan Bongino, a precizat despre decizia Apple: "Tiranii tehnologici de la Apple au scos aplicația din App Store. Apple nu se deosebește de partidul comunist chinez în preferința lor pentru controlul gândirii totalitare. Sunt mândru de restul oamenilor iubitori de libertate din această mare țară. Și sunt jenat și îngrozit de totalitarii tehnologici care au preluat controlul asupra acesteia".
Signal, cea mai sigură aplicaţie de comunicare, creşte puternic datorită lui Elon Musk
Cum a apărut Parler
Matze, care se descrie ca un libertarian, a fondat Parler în 2018 ca o alternativă care permite ”exprimarea liberă” faţă de platformele mainstream, dar a început să îi curteze pe utilizatorii de dreapta, pe măsură ce susţinători importanţi ai lui Trump au început să se mute acolo.
Între cei care s-au înscris pe Parler se află comentatorul Candace Owens, avocatul lui Trump Rudy Giuliani şi activista de dreapta Laura Loomer, care în noiembrie 2018 s-a legat cu cătuşe la uşa biroului din New York al Twitter, pentru a protesta faţă de interzicerea contului său pe platforma de socializare.
În noiembrie, activista conservatoare Rebekah Mercer a confirmat că ea şi familia sa, care îi include pe tatăl său, investitorul în fonduri de hedging Robert Mercer, au contribuit la finanţarea Parler.