Restaurantele și sălile de spectacol se deschid de azi doar teoretic. Momentan nu își pot relua activitatea pentru că nu există norme de aplicare a regulilor

Restaurantele și sălile de spectacol se deschid de azi doar teoretic. Momentan nu își pot relua activitatea pentru că nu există norme de aplicare a regulilor

Începând de azi se pot redeschide restaurantele, sălile de spectacole și cinematografele. Însă doar teoretic. Practic, ele nu își pot relua încă activitatea, pentru că Guvernul a adoptat luni doar hotărârea de redeschidere, dar nu a publicat și normele de aplicare a regulilor.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a dat însă asigurări că acestea vor ajunge azi în Monitorul Oficial.

"Astăzi vor apărea în Monitorul Oficial şi ordinele comune, cu ministrul Educaţiei, care a fost semnat de ieri, cu redeschiderea şcolilor, cu ministrul Culturii, pe deschiderea cinematografelor şi teatrelor, cu ministrul Economiei, pe deschiderea restaurantelor", a declarat Nelu Tătaru marți.

ADVERTISING

Și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus că ordinele vor fi semnate și trimise spre publicare în Monitorul Oficial în cursul zilei de azi.

El a declarat că au fost purtate negocieri intense între Ministerul Culturii și reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la regulile ce trebuie respectate de către actori și spectatori.

”Am fost în permanentă consultare cu Ministerul Sănătății, acum se pun la punct ultimele detalii, urmează să le semnam și vor pleca spre publicare. Noi am mai încercat și am reușit să îi convingem pe cei de la INSP de eliminarea unor lucruri. Am eliminat conceptul de contact direct”, a declarat Bogdan Gheorghiu într-o intervenție telefonică la Digi24.

ADVERTISING

Ministrul Culturii a dat câteva exemple de reguli ce vor trebui respectate în sălile de spectacol. Astfel, acestea nu vor depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului și se va păstra o distanță de un scaun între spectatori. Acolo unde scaunele sunt foarte apropiate, distanța va fi de două scaune.

Copiii sub 12 ani nu vor respecta această regulă și vor avea voie sa stea lângă adultul care îi însoțește, dar un adult nu poate însoți mai mult de doi minori la spectacol.

ADVERTISING

În ceea ce îi privește pe actori, ministrul Culturii a precizat că aceștia nu vor purta măști în timpul spectacolului pentru că, altfel, ”actul artistic ar fi afectat”.

Guvernul a adoptat în ședința de luni hotărârea privind redeschiderea restaurantelor și sălilor de spectacole.

Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul ședinței de guvern că, imediat după ce va fi adoptată hotărârea, ministerele trebuie să emită ordinele comune privind regulile ce trebuie respectate atât în domeniul cultural, cât și în HoReCa.

”Imediat după adoptarea HG și publicarea în Monitorul Oficial, pentru fiecare domeniu trebuie emise ordinele comune. Ministerul Sănătății și Ministerul Culturii trebuie să emită ordinul comun privind regulile sanitare ce trebuie respectate odată cu reluarea activității în domeniul culturii.

Ministerul Economiei și Ministerul Sănătății să emită ordinul privind măsurile de protecție sanitară ce trebuie respectate în cazul restaurantelor, cafenelelor”, a completat Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇