Regele Belgiei a venit şi el la Kogălniceanu. La fel ca Macron, a salutat în limba română Garda de Onoare (Video)

Regele Belgiei a venit şi el la Kogălniceanu. La fel ca Macron, a salutat în limba română Garda de Onoare (Video)

Președintele Klaus Iohannis l-a primit azi pe regele Filip al Belgiei, la baza militară Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. Belgia a trimis în România militari care participă la grupul de luptă NATO.

Au fost intonate imnurile celor două țări, iar apoi regele Filip a salutat Garda de Onoare în limba română, așa cum a făcut și președintele francez Emmanuel Macron miercuri. ”Buna ziua!”, a spus regele Belgiei.

Alocuțiunea Președintelui României și a Majestății Sale Philippe, Regele Belgienilor

Urmează convorbiri oficiale, o întâlnire cu militarii dislocați în bază şi declaraţii de presă.

ADVERTISING

Cei doi șefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni și din celelalte țări aliate, desfășurați pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutățirea situației de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei, arata Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Vizita regelui Belgiei se desfășoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt și al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Va fi acordată o atenție deosebită crizei din Ucraina. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, se va discuta și despre măsurile de asistență pentru Ucraina și sprijinirea refugiaților ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava.

Cei doi șefi de stat vor aborda și întărirea sprijinului pentru Republica Moldova, în condițiile în care aceasta se confruntă cu provocări multiple generate de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv găzduirea unui număr foarte mare de refugiați, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

Președintele francez Emmanuel Macron a venit marți în România.

Miercuri dimineață, el a vizitat, împreună cu Klaus Iohannis, Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Ulterior, cei doi au susținut declarații comune de presă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇