Iohannis şi Ciucă l-au dus pe premierul Belgiei la Kogălniceanu. Generalul e pregătit pentru un război de durată şi mai aproape de noi decât e acum (Video)

Iohannis şi Ciucă l-au dus pe premierul Belgiei la Kogălniceanu. Generalul e  pregătit pentru un război de durată şi mai aproape de noi decât e acum (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă l-au dus, miercuri, pe premierul Belgiei la baza militară de la Kogălniceanu (Constanţa), pentru a-i vizita pe militarii NATO de acolo. Cu această ocazie, generalul-premier Ciucă şi-a exprimat temerea că războiul va dura mult şi se va apropia de graniţele noastre.

Militarii români și străini prezenți la baza de la Kogălniceanu contribuie la securitatea spațiului NATO, asigură liniștea cetățenilor și reprezintă o dovadă în plus a ”unității, coeziunii și solidarității” care există la nivelul alianței nord-atlantice, a subliniat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Declarațiile au fost făcute într-un discurs ținut de președinte în fața militarilor de la Baza Kogălniceanu, unde a fost însoțit de premierul Ciucă și de premierul Belgiei, Alexander de Croo, aflat în vizită oficială în România.

În discursul său, președintele Iohannis a precizat că ”încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare”.

Iohannis: Rusia, tot mai agresivă în regiune

”Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.

ADVERTISING

Agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică și are proiecții negative la nivel global – pe mai multe paliere chiar”, a mai spus președintele României.

Klaus Iohannis a reamintit că, în acest context, NATO și UE au luat ”măsuri concrete și consistente”, în timp ce ”România a acționat, la rândul său, rapid și eficient, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății civile”, prin sprijinul masiv acordat refugiaților ucraineni.

Pe de altă parte, ”a trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare”, a mai spus președintele, menționând că ”NATO a sporit măsurile de pregătire a forțelor militare aliate și de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic”.

ADVERTISING

Dragi militari - români și cei din alte state membre NATO, vă aflați aici umăr lângă umăr și sunteți astăzi expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea și apărarea aliate în regiunea Mării Negre”, a fost mesajul transmis direct de Klaus Iohannis militarilor din fața sa.

De asemenea, șeful statului a dat asigurări că va fi accelerată ”transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung” și se va acționa ”pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor patru noi grupuri de luptă, dintre care unul va fi în România”.

”Dragi militari aliați, prezența dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, și o dimensiune simbolică.

Împreună cu colegii voștri, militarii români, protejați și apărați valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă. Numai împreună putem asigura securitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, a mai declarat președintele României.

Ciucă: Să fim pregătiți pentru o criză de durată și care se poate extinde

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a subliniat în discursul său faptul că NATO este cea mai puternică garanție de securitate pentru România, iar baza de la Kogălniceanu demonstrază că NATO nu este doar în cartierul general de la Bruxelles, ”ci și aici, în teren”.

”Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie sa fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru posibilitatea că această criză se va extinde mai aproape de granița noastră”, a mai declarat premierul Ciucă.

Șeful Executivului a mai afirmat că ”invazia Rusiei în Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității NATO din ultimii ani”, de aceea, trebuie ca statele aliate să creeze o ”postură de apărare și descurajare”.

Nicolae Ciucă a condamnat ”pierderile tragice de vieți omenești” înregistrate în Ucraina și a reamintit măsurile întreprinse de România pentru ajutorarea refugiaților.

Suntem alături de Ucraina!”, a fost unul dintre mesajele transmise în încheiere de premierul României.

Toate declarațiile celor trei oficiali pot fi urmărite în format video aici:

Vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

???? LIVE Președintele Klaus Iohannis vizitează Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Marţi, 12 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇